Przepis na sandacza

/ 21 komentarzy

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną rybkę czyli sandacza. Jak pisałem ogólnie raczej wypuszczam rybki z powrotem do miejsca w którym je złowię, jednak kilka razy w roku jeżeli się zdarzy zabieram sandacza i przyrządzam go wg. licznych przepisów znalezionych w internecie. Szczególnie przydatna jest tu strona naszego wedkuje a konkretnie: przepisy sandacz
Bardzo lubię tą rybkę i chiałbym przedstawić jeden z moich ulubionych przepisów na sandacza w porach

potrzebne nam będzie

150g sandacza w postaci fileta
sok z cytryny oraz sól
pieprz
1 por
masło i olej
brandy ok 50ml
śmietanka kremówka
przyprawa do ryb
ketchup
szczypta chilli

Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło z olejem na patelni. Kroimy por i wrzucamy na patelnię. Jak się troszkę poddusi dajemy ketchup troszkę chilli i dodajemy śmietanę. Dusimy to wszystko aż zredukujemy ilość śmietany mniej więcej do połowy. Dajemy sól i pieprz i brandy. Na koniec sandacza kropimy cytryną i obtaczając w mące smażymy na patelni zaczynąjąc od strony ze skórą. Sandacza podajemy ułożonego na talerzu w polewie z sosu. Mniam. Polecam i czekam na ciekawe przepisy z tą rybką w roli głownej.
 

 


4
Oceń
(20 głosów)

 

Przepis na sandacza - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
***** sandał pyszna ryba Zaraz się no kille zlecą bo gula im ruszysz :))) (2016-11-17 20:56)
Tomas81Tomas81
+8
Nie mam nic do zabieranie ryb, sam też tak czasem robię. Ale taki artykuł nie powinien lądować na pierwszej stronie portalu jak by patrzeć WĘDKARSKIEGO! To NIE JEST forum kulinarne droga Redakcjo... (2016-11-17 20:57)
SlawekNiktSlawekNikt
0
Nie sposób się z Tobą kolego Tomek nie zgodzić, ale jak sam widzisz nowych wpisów jak na lekarstwo, a jak wszystkim od pieluszki wiadomo na bezrybiu ... ;-) (2016-11-17 21:07)
pakul1206pakul1206
0
To żeś cholera ochoty narobił :))) ***** (2016-11-17 21:11)
piotr48piotr48
+2
duża grupa wędkarzy korzysta z wód dzierżawionych przez spółki rybackie i zabieranie ryb z tych łowisk nie przynosi ujmy , niestety złowienie czegokolwiek co nadawałoby się na patelnię graniczy z trafieniem 6 w totku (2016-11-17 21:35)
szukaWedkarki szukaWedkarki
+1
psuc sandacza z ketchupem hehehe przyprawy mieszane z torebki . to dobry przepis alr na bolenia a nie sandacza. 35€ za kg spryskac ketchupem ? moze jeszcze maggi albo vinary hehe wyzucilem z kuchni juz 10 lat temu . (2016-11-18 08:15)
Artur z KetrzynaArtur z Ketrzyna
+3
Wędkarz łowi od setek lat, człowiek konsumuje rybkę od zalania dziejów. Co jest złego że wędkarz złowi rybie i zabierze (zgodnie z limitem i zdrowym rozsądkiem) w celi konsumpcji? Czy wędkarz nie ma prawa się dzielić swoim ulubionym przepisem? Ma. Każdy wędkarz który jest niby NK i kupuje rybki złowione w sieci, to obłudnik i tyle, bo wspierana tych których ma za wrogów :-) (2016-11-18 08:31)
Piotr91piłaPiotr91piła
0
Spoko przepis. Jestem akurat kucharzem to według mnie zamiast ketchupu mogłeś dać pomidory. Dodaj do tego jeszcze sporą ilość masła a da maslany smak i wtedy wedlug mnie smietana nie będzie potrzebna a efekt będzie lepszy. To tak odemnie. Może kiedyś sam jakiś przepis wstawie :P (2016-11-18 10:07)
groniargroniar
0
Sam osobiście tej rybki nie przeradzałem.Gratuluję pomysłu.Pozdrawiam ***** (2016-11-18 14:40)
kabankaban
0
Prawdę mówiąc to chętnie bym zjadł sandacza o ile mógłbym go u siebie złowić. A co do samego przepisu popieram zdanie kolegi @Tomas81 :) (2016-11-18 15:31)
piotr48piotr48
0
pozdrawiam ziomala z miasta Piła czyli Piotr91piła sprawdzałem wszystkie Twoje rybne przepisy , Pycha a doradź mi gdzie w mieście Piła mógłbym zjeść smaczną rybke i pozwolić jej popływać w moim organizmie w wiadomej zalewie , jeszcze raz pozdrawiam piotr 48 (2016-11-18 21:19)
rysiek38rysiek38
+1
Ja tak szlachetne choć nie tylko rybki traktuję następująco : po wypatroszeniu i wymyciu traktuję delikatnie wegetą z dodatkiem posiekanego i zmiażdżonego czosnku (zwłaszcza szupły),nastepnie kilka godzin w lodówce ,potem tradycyjna panierka czyli jajko,bułka lub mąka - można dopieprzyć i smażę na maśle -trzeba to robić delikatnie bo masełko łatwo przypalić _smacznego :-) P.S. moim zdaniem smaczna sprawa -nawet krasna wychodzi rewelacyjnie (2016-11-18 23:17)
LeoAmatorLeoAmator
+1
Arturze święte słowa "obłuda" ,żeby dawać zarobić tym którzy ryby siatami wyciągają z naszych łowisk.Ryby do sklepów powinny pochodzić ze stawów hodowlanych i tyle. Wtedy i nam w jeziorach i rzekach zostało by coś do łowienia. (2016-11-19 14:23)
SithSith
-2
Pozwolę sobie na zaprezentowanie mojego przepisu na sandacza. Bierzemy: - 1 szt. http://www.okonek.com.pl/jaxon-wdka-ferox-ultra-spin-p-7333.html; - 1 szt. http://www.okonek.com.pl/jaxon-koowrotek-armand-match-p-7225.html; - 150 m http://www.okonek.com.pl/dragon-plecionka-jiggin-braid-toray-p-6474.html, przekrój 0,14mm; - http://www.okonek.com.pl/manns-ripper-050bu-niebieski-grzbiet-redni-p-2087.html, lub http://www.okonek.com.pl/manns-ripper-predator-056bb-czarny-grzbiet-redni-p-2135.html. Podawane w wolnym lub średnim opadzie na 5-10 gramowych http://www.okonek.com.pl/gamakatsu-gwka-game-gram-p-2113.html. ;-) (2016-11-19 15:40)
SithSith
-2
Zapomniałem dodać, że - http://www.okonek.com.pl/manns-ripper-050bu-niebieski-grzbiet-redni-p-2087.html, lub http://www.okonek.com.pl/manns-ripper-predator-056bb-czarny-grzbiet-redni-p-2135.html. w ilościach i kolorach według potrzeby dnia i miejscówki. :)) (2016-11-19 15:45)
LeoAmatorLeoAmator
0
Sith czy tak jak jest w twoim przepisie trzeba korzystać wyłącznie z oferty okonka, ich produktów i przypraw, czy można z innych ogólnie dostępnych miejsc.Bo może Twój dostawca stosuje jakieś mega tajemne dodatki mające wpływ na smak dania;-) (2016-11-19 17:02)
fejkfejk
+4
@szukaWedkarki Dokładnie, memłanie jakiegokolwiek dobrego mięsa w ketchupie, musztardzie czy jakimś pseudo sosiku to profanacja. Właśnie cała magia konkretnych mięs polega na tym, że smakują doskonale same z siebie w przeciwieństwie do taniej kiełby z promocji, której kończy się termin przydatności do spożycia pojutrze :D (2016-11-19 18:43)
SithSith
0
Leo, nie ma żadnych wskazań co do miejsca nabycia składników, po prostu tak mi było łatwiej, wszystko w jednym sklepie... :))) (2016-11-20 06:25)
jendreczekjendreczek
0
Łoj toć to musi być dobre . (2016-11-20 16:52)
Artur z KetrzynaArtur z Ketrzyna
0
Pewnie sit, ja tez jak mam coś w internecie kupować to staram się by w jednym punkcie by jedna opłata za przesyłkę była, a może nawet gratis :-) A nie ma nawet w necie sklepów by miały produkty wszystkich sklepów czy tych co szukamy :-( (2016-11-22 09:31)
lukasz-olszowkalukasz-olszowka
0
Z sandacza jeszcze policzki są do zjedzenia. Smaczne. Szkoda wyrzucac (2016-11-25 09:39)

skomentuj ten artykuł