Przepisy - Filety z !!




  • konto usunięte




Filety z flądry z kalarepką

Składniki na 4 porcje:
60 dag filetów z flądry
sok i skórka otarta z cytryny
2 młode kalarepki z listkami
mała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
sól, pieprz

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, lekko posyp otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem, po czym odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Łyżkę masła utrzyj z łyżką soku i pozostałą skórką z cytryny oraz dwiema łyżkami posiekanej zielonej pietruszki. Obrane kalarepki pokrój w cienkie plasterki, młode listki kalarepki i cebulę drobno posiekaj.

W płaskim rondlu stop resztę masła, zeszklić na nim cebulę, dodaj kalarepkę i chwilę podsmaż, a następnie oprósz solą i pieprzem. Teraz wlej wino, przykryj rondel i podduś zawartość przez 5-6 minut.

Każdy z filetów posmaruj pietruszkowym masłem, zwiń, zepnij wykałaczką, ułóż na kalarepce, posypując z wierzchu posiekanymi listkami kalarepki. Teraz zalej filety śmietaną i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Pod koniec duszenia posyp potrawę resztą zielonej pietruszki.





Filety z makreli z bananami

Składniki:
75 dag filetów z makreli
4 spore banany
5 dag migdałów
2 łyżki soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki curry
łyżka mąki
po 2 łyżki oleju i masła
pół cytryny
gałązka melisy
sól
pieprz


Filety z makreli posyp solą, pieprzem, curry i otartą skórką z cytryny, po czym zostaw na pół godziny w chłodnym miejscu, a następnie oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym oleju. Obrane banany przekrój wzdłuż na pół i lekko skrop sokiem z cytryny.

Na patelni stop pół łyżki masła i przesmaż na nim banany. Ułóż filety żaroodpornym, wysmarowanym masłem naczyniu, na każdym umieścić cienki plasterek cytryny (bez pestek), a dookoła poukładaj banany.

Na gorącej patelni zrumień posiekane migdały. Banany zaś obłóż plasterkami masła i posyp migdałami. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz potrawę (około 6-8 minut). Przed podaniem udekoruj listkami melisy.




Filety rybne duszone z warzywami

Składniki:
50-70 dag filetów rybnych (z dorsza)
4 małe papryki (zielone i czerwone)
cebula średniej wielkości
3 pomidory
2 łyżki masła
cytryna
pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY lub białego wytrawnego wina
pół pęczka koperku
sól
biały pieprz
ponadto:
ziemniaki piure lub bagietka i sałatka z pomidorów


Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i potnij w cienkie, krótkie paseczki. Obierz i pokrój w cienkie plastry cebulę, a pomidory sparz, i po zdjęciu skórki podziel na ósemki. Cytrynę umyj, przetnij na pół i wyciśnij sok. Umyj też i posiekaj drobno koperek. Filety podziel na porcje i oprósz solą oraz pieprzem. Jeśli zamierzasz podać piure ziemniaczane, to warto już teraz obrać i wstawić ziemniaki.

W rondlu rozgrzej masło, włóż pomidory i cebulę, podsmaż je 2-3 minuty, a następnie kolejne 5 minut po dodaniu papryki. Teraz wlej bulion (i/lub wino) oraz sok z cytryny, przypraw składniki do smaku solą i pieprzem, wymieszaj, i zagotuj. Na tak przyrządzonych warzywach ułóż filety z dorsza i gotuj dalej pod przykryciem, aż będą miękkie (około 15 minut). W tym czasie przygotuj sałatkę z pomidorów i ewentualnie piure ziemniaczane.

Przed podaniem posyp filety koperkiem, który znacznie poprawi ich smak.


Smacznego :)

 


3.3
Oceń
(53 głosów)

 

Przepisy - Filety z !! - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł