Przepisy - Karp




  • konto usunięte




Karp

Karp duszony

Składniki :

1,5 kg karpia
2 dl białego wina wytrawnego
1,5 dl oleju
6 główek czosnku
sól
pieprz


Karpia dobrze oczyścić, opłukać z zewnątrz i od wewnątrz, osuszyć czystą ściereczką. Posolić i odstawić. Drobno pokroić czosnek i nadziać nim karpia, spiąć wykałaczkami, wstawić do naczynia ogniotrwałego, polać olejem i piec w dobrze zagrzanym piekarniku – 30-40 minut. W czasie pieczenia rybę polewać winem.




Karp na sposób wschodni

Składniki :

1.5 kg karpia
2 marchwie
1 cytryna
2 cebule
15 dag rodzynek
3 goździki
10 dag pierników
sól
cukier
liść laurowy


Karpia dobrze oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Litr wody zagotować z małą ilością soku z cytryny, cukrem, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, marchwią pokrojoną w plasterki, liściem laurowym, goździkami. Do tego wrzucić karpia i gotować około 20 minut. Gdy karp będzie miękki, dodać zmielone pierniki i gotować jeszcze 5 minut. Kawałki karpia ułożyć na półmisku, polać sosem, w którym gotował się i podawać na zimno.




Karp nadziewany

Składniki :

1 karp (2-3 kg)
4 cebule
2 papryki zielone
2 żółtka
3 łyżki gotowanego ryżu
2 marchwie
2 pietruszki
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
3 dl śmietany
sól
olej


Karpia oczyścić, wypatroszyć, naciąć w poprzek, opłukać, natrzeć solą, pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę i paprykę podsmażyć na oleju, dodać ikrę karpia i dusić jeszcze przez około 10 minut. Dodać gotowanego ryżu i żółtko rozmieszane w dwóch-trzech łyżkach śmietany. Masę dobrze wymieszać, nadziać karpia i zaszyć. Karpia ułożyć w brytfannie, polać olejem i wodą, obłożyć drobno pokrojoną marchwią i pietruszką. Gry ryba zarumieni się, wyjąć, jarzyny przetrzeć i zmieszać z sosem z pieczenia. Rybę ponownie włożyć do brytfanny, polać sporządzonym sosem. Rozmieszać w śmietanie ostrą paprykę, polać karpia. Wstawić do piekarnika i zapiec.



pieprz, gałkę i trochę białego wina. Otrzymaną masą nadziać karpia i spiąć wykałaczkami. Posmarować masłem i piec do miękkości. Upieczoną rybę




Karp w kapuście

Składniki :

1 karp (1,5 kg)
1 kg kapusty
½ szklanki oleju
sól
ostra papryka


Rybę dobrze oczyścić, opłukać, natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę drobno pokroić (pozostawić w całości 3-5 liście), dusić na oleju i włożyć do naczynia ogniotrwałego. Przygotowaną rybę polać olejem, nakryć liśćmi kapusty i piec w piekarniku w temperaturze umiarkowanej.

Karp nadziewany pieczarkami

Składniki : :

1 karp (1,5 kg karpia)
30 dag pieczarek
1 cebula
gałka muszkatołowa
1 filiżanka białego wina wytrawnego
3 ząbki czosnki
pieprz
1 łyżeczka natki pietruszki
śmietana
masło
1 cytryna


Karpia oczyścić, opłukać i osuszyć. Skórę naciąć w kilku miejscach, posolić od wewnątrz i z zewnątrz. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle i dodać pieczarki. Gdy pieczarki zmiękną dodać pieprz, gałkę i trochę białego wina. Otrzymaną masą nadziać karpia i spiąć wykałaczkami. Posmarować masłem i piec do miękkości. Upieczoną rybę posypać drobno pokrojoną cebulą i natką pietruszki. Potrawą ozdobić plasterkami cytryny i oliwkami.




Karp z ryżem

Składniki :

1 karp
25 dag ryżu
5 cebul
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
śmietana
pieprz
olej


Rybę dobrze oczyścić, opłukać, rozciąć tak, aby można ją było otworzyć po stronie grzbietowej. Osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju i dodać uprzednio namoczony w wodzie ryż. Na cebuli i ryżu ułożyć rybę, piec w piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia posypać ostrą papryką i polać śmietaną, piec jeszcze przez chwilę.




Karp zapiekany

Składniki :

1 karp
25 dag grzybów
5-7 dag masła
2 żółtka
10 dag krewetek z puszki
1 dl wódki z jabłek
2 dl śmietany
sól
pieprz
olej

Rybę oczyścić, opłukać, wyjąć ości, pokroić na kawałki. Posypać solą, pieprzem i ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, polać wódką z jabłek, dodać masła i piec w piekarniku 15 minut. Grzyby oczyścić, pokroić i dusić na oleju, następnie dodać krewetki. Żółtko rozprowadzić w śmietanie. Prawie upieczoną rybę przykryć grzybami z krewetkami i polać śmietaną. Zapiec w piekarniku.


Smacznego :)

 


3.2
Oceń
(39 głosów)

 

Przepisy - Karp - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł