Przepisy na karpia wigilijnego - Karp duszony w śmietanie


Przepisy na karpia wigilijnego

Składniki:

-1 kg karpia
-2 cebule
-1 pomidor
-1/2 szklanki śmietany
-3 łyżki masła
-1 cytryna
-sól,pieprz
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-liście sałaty

Przepisy na karpia wigilijnego - Przyrządzanie:

Karpia umyć, oskrobać z łusek, przekroić wzdłuż i usunąć wnętrzności.
Odciąć łeb, płetwy i ogon.
Umyć, po czym pokroić w dzwonka.
Lekko posolić każdą porcję i ułożyć w płaskim rondlu.
Posypać drobno posiekaną cebulą,dodać masło i skropić rybę wodą.
Przykryć rondel-dusić na małym ogniu około 15 minut.
Dodać śmietanę,doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.
Dusić jeszcze 5-10 minut.
Wyłożyć na salaterkę,ozdobić listkami sałaty i cząstkami pomidora-posypać posiekaną natką pietruszki.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Przepisy na karpia wigilijnego - Karp duszony w śmietanie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł