Przepisy - Różne ? Wejdź :D




  • konto usunięte




Ryba z rożna

Składniki :

1,5 kg ryby (drobnej lub jednym kawałku)
sól
sok z cytryny
liść laurowy
rozmaryn
pieprz
olej

Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć, jeśli jest w większym kawałku, pokroić na mniejsze. Rożen mocno rozgrzać, ułożyć rybę, uprzednio posoloną i posmarowaną sokiem z cytryny i olejem. W czasie pieczenia rybę smarować gałązką rozmarynu maczaną w oleju, dodawać też sok z cytryny lub ocet winny. Rybę podawać na gorąco z ziemniakami z wody, pokrojonymi w plastry i zieloną sałatą.




Ryba pieczona

Składniki na 4 porcje:
4 filety z dorsza, mintaja lub innej ryby morskiej
2 łyżki oleju
sos sojowy
łyżka płatków migdałowych
sól
tymianek
cytryna

Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj odpowiedniej wielkości cztery kawałki folii aluminiowej, posmaruj je od błyszczącej strony olejem. Ryby posól, oprósz tymiankiem i posyp płatkami migdałowymi. Rozłóż na każdym kawałku folii cienkie plasterki cytryny, a na nich rybę. Skrop ją olejem i szczelnie zawiń. Wstaw na 20 minut do mocno nagrzanego piekarnika.

Po upływie tego czasu podaj każdemu zawiniętą rybę z dodatkiem surówki, np. z kapusty pekińskiej doprawionej na ostro.

Płatki migdałowe możesz zastąpić orzechami włoskimi lub w ogóle z nich zrezygnować. W taki sam sposób piecze się pstrągi, wkładając do środka tuszki kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii lub natki pietruszki.

Smacznego 

 


3.4
Oceń
(53 głosów)

 

Przepisy - Różne ? Wejdź :D - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł