Zaloguj się do konta

Przepisy - Sum

Sum panierowany

Składniki :

1,5 kg ryby
8 dag masła
3-4 jajka
mąka
bułka tarta
sól

Rybę oczyścić, opłukać, posolić, odstawić na chwilę. Panierować w mące, jaju i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z różnymi dodatkami, najczęściej z ziemniakami z wody i surówkami.




Sum z serem

Składniki :


1 sum (1 kg)
3 cebule
2 łyżki siekanej natki pietruszki
8 dag parmezanu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
olej
pieprz
1 cytryna


Suma dobrze oczyścić, opłukać, naciąć na kawałki, lecz tylko po jednej stronie, tak, aby ryba pozostała w całości. Startą skórkę z cytryny zmieszać z drobno pokrojoną cebulą i posiekaną natką pietruszki, dodać trochę soli i pieprzu. Mieszanką tą natrzeć rybę i odstawić na 1 godzinę. Między nacięte kawałki ryby włożyć kawałki parmezanu i wszystko posmarować koncentratem pomidorowym. W pozostałym serze obtoczyć rybę. Włożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i piec w wysokiej temperaturze.




Sum pieczony

Składniki :

1,5 kg ryby
8 dag masła
sól


Suma dobrze oczyścić, opłukać, odstawić. Pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu z roztopionym masłem, posolić i piec 30-50 minut. W czasie pieczenia rybę delikatnie obracać, aby zarumieniła się ze wszystkich stron.


Smacznego :)

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej