Przepisy - Sum
użytkownik 21038
2009-08-07
Sum panierowany
Składniki :
1,5 kg ryby
8 dag masła
3-4 jajka
mąka
bułka tarta
sól
Rybę oczyścić, opłukać, posolić, odstawić na chwilę. Panierować w mące, jaju i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z różnymi dodatkami, najczęściej z ziemniakami z wody i surówkami.
Sum z serem
Składniki :
1 sum (1 kg)
3 cebule
2 łyżki siekanej natki pietruszki
8 dag parmezanu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
olej
pieprz
1 cytryna
Suma dobrze oczyścić, opłukać, naciąć na kawałki, lecz tylko po jednej stronie, tak, aby ryba pozostała w całości. Startą skórkę z cytryny zmieszać z drobno pokrojoną cebulą i posiekaną natką pietruszki, dodać trochę soli i pieprzu. Mieszanką tą natrzeć rybę i odstawić na 1 godzinę. Między nacięte kawałki ryby włożyć kawałki parmezanu i wszystko posmarować koncentratem pomidorowym. W pozostałym serze obtoczyć rybę. Włożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i piec w wysokiej temperaturze.
Sum pieczony
Składniki :
1,5 kg ryby
8 dag masła
sól
Suma dobrze oczyścić, opłukać, odstawić. Pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu z roztopionym masłem, posolić i piec 30-50 minut. W czasie pieczenia rybę delikatnie obracać, aby zarumieniła się ze wszystkich stron.
Smacznego :)
Składniki :
1,5 kg ryby
8 dag masła
3-4 jajka
mąka
bułka tarta
sól
Rybę oczyścić, opłukać, posolić, odstawić na chwilę. Panierować w mące, jaju i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z różnymi dodatkami, najczęściej z ziemniakami z wody i surówkami.
Sum z serem
Składniki :
1 sum (1 kg)
3 cebule
2 łyżki siekanej natki pietruszki
8 dag parmezanu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
olej
pieprz
1 cytryna
Suma dobrze oczyścić, opłukać, naciąć na kawałki, lecz tylko po jednej stronie, tak, aby ryba pozostała w całości. Startą skórkę z cytryny zmieszać z drobno pokrojoną cebulą i posiekaną natką pietruszki, dodać trochę soli i pieprzu. Mieszanką tą natrzeć rybę i odstawić na 1 godzinę. Między nacięte kawałki ryby włożyć kawałki parmezanu i wszystko posmarować koncentratem pomidorowym. W pozostałym serze obtoczyć rybę. Włożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i piec w wysokiej temperaturze.
Sum pieczony
Składniki :
1,5 kg ryby
8 dag masła
sól
Suma dobrze oczyścić, opłukać, odstawić. Pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu z roztopionym masłem, posolić i piec 30-50 minut. W czasie pieczenia rybę delikatnie obracać, aby zarumieniła się ze wszystkich stron.
Smacznego :)