PRZEPISY WIGILIJNE - MAKOWIEC POD KOŁDERKĄ


MAKOWIEC POD KOŁDERKĄ. 1 i 1/2 szkl. maki, żółtko, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru. MASA MAKOWA: 1/2 kg maku, białko z 1 jajka, 2 jajka, szkl. cukru pudru, areopmat waniliowy, 2 łyzki bułki tartej. MASA SEROWA: 1 kg białego sera mielonego, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szkl. cukru pudru. margarynę posiekaj z maką dodaj żółtko i cukier puder, zagnieć ciasto. Zawiń w folie i włóz do lodówki. schłodzone rozwałkuj i piecz w formie wyłozonej papierem do pieczenia w 200 st. 15 min. mak sparz, osącz i 2 razy przepuść przez maszynkę. utrzyj go z cukrem i żółtkami dodaj aromat i bułkę tartą. delikatnie wymieszaj z 3 białkami ubitymi na pianę i wyłóż na podpieczony spód. MASA SEROWA: masło utrzyj z cukrerm pudrem i żółtkami, stopniowo dodawaj zmielony ser. utartą masę delikatnie wymieszaj z białkami ubitymi na pianę. masę serową wyłóż na masę makową. Piecz ciasto przez godzinę w 180 st. Masę serową warto wzbogacić skórka otartą z połowy cytryny lub kilkoma kroplami aromatu migdałowego..

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

PRZEPISY WIGILIJNE - MAKOWIEC POD KOŁDERKĄ - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł