PRZEPISY WIGILIJNE - PIERNICZKI


PIERNICZKI ORZECHOWE. 45 dkg mąki, łyzeczka proszku do pieczenia i przyprawy do piernika, 10 dkg tartych orzechów laskowych, skórka z cytryny, 2 jajka, 15 dkg cukru pudru, 15 dkg miodu. NA POLEWĘ: białko, 15 dkg cukru pudru, 3 łyzeczki soku z cytryny, barwniki spozywcze. Wymieszaj make z przyprawa do piernika, proszkiem do pieczenia, orzechami i skórką. dodaj jajka utarte z cukrem i miodem, wszystko dobrze wymieszaj. zagnieć gładkie ciasto, odłóż na 2 godz do lodówki. Na stolnicy rozwałkuj cienki płat o grubości ok. 2-3 mm. Za pomoca foremek wykrawaj różne kształty. Poukładaj je na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st przez 15 min. Białka ubij i dodaj przesiany cukier i sok z cytryny. ubijaj tak długo, az będzie gładka i gęsta. Podziel na kilka części i zabarw barwnikami spozywczymi. Schłodzone pierniczki udekoruj według własnej fantazji różnokolorowymi polewami....

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

PRZEPISY WIGILIJNE - PIERNICZKI - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł