Przepisy Wigilijne - Filety z Pstrąga w sosie pomidorowym
Bogdan Sterkowiec (bodzio48)
2011-12-14
FILETY Z PSTRĄGA W SOSIE POMIDOROWYM:
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól,pieprz biały
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
1/2 kg pomidorów świeżych lub konserwowych
Wypatroszyć i wyfiletować pstrąga.
Rybę naciąć od środka wzdłuż kręgosłupa,rozłożyć ją na płasko i ostrym nożem wyciąć kręgosłup.
Pstrąga doprawić z obu stron sokiem z cytryny,solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem.
Na patelnię położyć pstrąga,skórą do dołu i smażyć około 10 minut.
Przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć około 5 minut.
Podczas smażenia pstrąga w garnku rozgrzać oliwę,dodać ząbki czosnku/2 szt./ i smażyć,aż czosnek zbrązowieje.
Wyjąć czosnek i dodać pomidory-dusić około 15 minut.Do pomidorów dodać pietruszkę i bazylię.
Wyjąć rybę na półmisek i polać sosem pomidorowym.
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól,pieprz biały
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
1/2 kg pomidorów świeżych lub konserwowych
Wypatroszyć i wyfiletować pstrąga.
Rybę naciąć od środka wzdłuż kręgosłupa,rozłożyć ją na płasko i ostrym nożem wyciąć kręgosłup.
Pstrąga doprawić z obu stron sokiem z cytryny,solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem.
Na patelnię położyć pstrąga,skórą do dołu i smażyć około 10 minut.
Przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć około 5 minut.
Podczas smażenia pstrąga w garnku rozgrzać oliwę,dodać ząbki czosnku/2 szt./ i smażyć,aż czosnek zbrązowieje.
Wyjąć czosnek i dodać pomidory-dusić około 15 minut.Do pomidorów dodać pietruszkę i bazylię.
Wyjąć rybę na półmisek i polać sosem pomidorowym.