Przepisy - Sardynki




  • konto usunięte




Sardynki pieczone

Składniki :

1 kg sardynek
5 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
2 cytryny
sól
pieprz
bułka tarta


Sardynki oczyścić, obciąć głowy, wyjąć wnętrzności, umyć, posolić, posypać pieprzem. Oddzielnie zmieszać oliwę, sok z cytryny, pokrojoną natkę i rozgnieciony czosnek. Oliwą posmarować naczynie ogniotrwałe, włożyć sardynki i polać je przyrządzoną mieszanką. Posypać tartą bułką, piec około 50 minut.

Smacznego :)




Sardynki z czosnkiem

Składniki :

70 dag sardynek
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno pokrojonej natki
pietruszki
olej

Sardynki oczyścić z wnętrzności, dobrze opłukać, polać olejem i sokiem z cytryny i odstawić. Ryby smażyć na gorącym oleju. Do oleju, w którym smażone były ryby, dodać drobno pokrojony czosnek i natkę, polać nim sardynki. Podawać z ziemniakami z wody lub blitwą.

Smacznego :)



 


3
Oceń
(32 głosów)

 

Przepisy - Sardynki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł