Przepisy - Homar




  • konto usunięte






Homar gotowany

Składniki :

1 homar
1 kg blitwy (liście rośliny z rodz. lebiodowatych)
4 pomidory
2 dl białego wina wytrawnego
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
cytryna


Homara dobrze oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie. W oddzielonym naczyniu ugotować blitwę i odcedzić. Z ugotowanego homara zdjąć mięso (tylko z ogona i kleszczy). Z obranych pomidorów, drobno pokrojonego czosnku i natki pietruszki oraz wina i oleju przygotować sos. Sos dobrze wymieszać, dodać doń soku z cytryny.

Smacznego 




Homar nadziewany

Składniki :

1 homar
1 kieliszek białego wina wytrawnego
½ kieliszka octu winnego
3 jaja gotowane
1 łyżka natki pietruszki
musztarda
kilka oliwek
1 ogórek
4-5 sardynek


Podwiązać ogon i kleszcze homara, ugotować w słonej wodzie z 1 kieliszkiem wina i ½ kieliszka octu winnego. Gotować około 1 godziny. Po ugotowaniu wyjąć, otworzyć pancerz, wyjąć mięso z ogona, tułowia, kleszczy i nóg. Pancerz napełnić sałatką włoską. Sałatka włoska : mielony ugotowane na twardo jaja, trochę natki pietruszki, oliwki, drobno pokrojony ogórek, rozdrobnione sardynki, wszystko wymieszać z musztardą.

Smacznego 

 


3.1
Oceń
(31 głosów)

 

Przepisy - Homar - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł