Przepisy - Węgorz




  • konto usunięte




Węgorz

Brudet z węgorza I

Składniki

1-1,5 kg węgorza
1 cebula
5 ząbków czosnku
zielona pietruszka
3-4 pomidory
sól
olej
ocet


Węgorza dobrze umyć, pokroić na większe porcje i włożyć do rondla, w którym uprzednio została podsmażona drobno pokrojona cebula. Dodać pokrojone pomidory, czosnek, pietruszkę i skropić małą ilością octu. Wszystko zalać wodą, przykryć i gotować około 1,5 godziny. Oddzielnie ugotować kaszę i podawać z gorącym brudetem.




Brudet z węgorza II

Składniki :

1 węgorz ( 1,5 kg )
70 dag cebuli
3 pomidory
sól
pieprz
5 ząbków czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 dl koniaku
1 filiżanka czerwonego wina ( wytrawnego )
ocet
olej


Węgorza sprawić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić i podsmażyć na gorącym oleju, włożyć kawałki węgorza, pokrojone pomidory i smażyć na wolnym ogniu. Dodać sól, pieprz, przyprawy ziołowe, rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy i 1 dl koniaku. Dusić uważając, aby się ryba nie rozgotowała. Pod koniec przygotowania potrawy dodać trochę octu i filiżankę czerwonego wina.




Węgorz z ryżem

Składniki :

1 węgorz ( 1 kg )
1 pęczek włoszczyzny
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 dl oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
2 pomidory
10 dag ryżu
1 papryka zielona
sól
pieprz mielony
ostra papryka
2 łyżki parmezanu

Węgorza oczyścić, sprawić, opłukać, pokroić na kawałki, gotować w wodzie wraz z obraną i pokrojoną włoszczyzną i czosnkiem. Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i gdy zarumieni się, dodać natkę i pokrojone w plasterki pomidory: wszystko usmażyć, włożyć kawałki węgorza i smażyć na wolnym ogniu do miękkości. Węgorza wyjąć, a do masy dodać ryżu i pokrojoną paprykę. Gry ryż zmięknie, dodać węgorza i gotować jeszcze 10 minut. Dodać do smaku soli, pieprzu i ostrej papryki. Potrawę przed podaniem posypać parmezanem.




Węgorz gotowany

Składniki :
1 kg węgorza
3 goździki
gałka muszkatołowa
1 liść laurowy
sól
sok z cytryny
woda
ocet

Węgorza sprawić, pokroić na kawałki i włożyć do rondla. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. W czasie gotowania dodać liść laurowy, goździki i gałkę muszkatołową. Oddzielnie ugotować ziemniaki. Podawać z węgorzem.




Węgorz smażony w kawałkach

Składniki :
1 węgorz ( 1 kg )
4 łyżki mąki
2 jaja
3 łyżki tartej bułki
2 łyżki mleka
Olej


Węgorza oczyścić ze skory (nadciąć przy głowie, raptownie pociągnąć skórę w kierunku ogona i w ten sposób ją zdjąć). Dobrze umyć, pokroić na porcje. Obtoczyć w mące, w jajku roztrzepanym z mlekiem, w tartej bułce i smażyć na oleju. Podawać na gorąco z gotowanymi ziemniakami i surówką.


Smacznego :)

 


3
Oceń
(32 głosów)

 

Przepisy - Węgorz - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł