Przepisy - Dorsz




  • konto usunięte




Dorsz

Brudet z dorsza wędzonego

Składniki :

1 dorsz
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kg ziemniaków
1 łyżka miodu


Dorsza moczyć co najmniej przez dwa dni, często zmieniając wodę. Następnie rybę oczyścić i pokroić na kawałki: cebulę pokroić w duże plastry i przesmażyć w większej ilości tłuszczu, dokładając kawałki dorsza. Obsmażyć rybę ze wszystkich stron. Gry dorsz podrumieni się, położyć na nim obrane i pokrojone w cząsteczki ziemniaki, koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. W czasie gotowania dodać jedną łyżkę miodu dla zneutralizowania silnego i słonego smaku dorsza.




Filety z dorsza z pomidorami

Składniki:

½ kg filetów z dorsza
½ kg pomidorów
2 – 3 cebule
1 główka czosnku
12.5 dag czarnych oliwek
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
Sol


Filety z dorsza gotować na wolnym ogniu 10 minut. Ugotowane filety pozostawić na 12-24 godziny w zimnej, kilkakrotnie zmienianej wodzie. Na podgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pomidory w krążkach. Włożyć filety i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Dodać oliwki, drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Podawać na gorąco lub zimno . 

Smacznego 

 


3
Oceń
(31 głosów)

 

Przepisy - Dorsz - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł