Przepisy - Sandacz




  • konto usunięte




Sandacz

Sandacz z grzybami

Składniki :

1 kg sandacza
45 dag grzybów
6 łyżek masła
2 dl kwaśnej śmietany
sól

Rybę oczyścić, pokroić na kawałki, mięso oddzielić od ości i dobrze opłukać. Odstawić do odcedzenia. Kawałki ryby obsmażyć na maśle. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, ułożyć na niej uprzednio obgotowane grzyby, polać śmietaną i zapiec w piekarniku.




Sandacz z sardynkami

Składniki :

1 sandacz
2 cebule
6 filetów z sardynek
5 dag masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka tartej bułki
natka pietruszki
sól
pieprz
sok z cytryny


Sandacza oczyścić i opłukać. Posolić i odstawić do obeschnięcia. Cebulę drobno pokroić, zmieszać z pieprzem i drobno pokrojonymi sardynkami. Masą posmarować sandacza z zewnątrz i od wewnątrz. Wstawić do brytfanny, polać roztopionym masłem i piec w temperaturze umiarkowanej. Po upieczeniu rybę wyjąć, a do sosu, w którym się piekła, dodać sok z cytryny, śmietankę, tartą bułkę, przez chwilę dusić. Sosem polać rybę, ozdobić drobno posiekaną natką.


Smacznego :)

 


3
Oceń
(30 głosów)

 

Przepisy - Sandacz - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł