Brudet z pstrąga
Składniki :
1-1,5 kg pstrągów
2 cebule
natka pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
olej
bułka
ocet
5 ząbków czosnku
Do drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli dodać czosnek i pokrojoną na większe kawałki rybę. Dodać pieprz, sól, drobno posiekaną pietruszkę i zalać rozprowadzonym w wodzie koncentratem pomidorowym. Rybę gotować na mocnym ogniu, gdy zakipi dodać octu i dalej gotować na wolnym ogniu jeszcze godzinę. W czasie gotowania potrząsać naczyniem i w razie potrzeby dolać wody. Przed podaniem, na dnie wazy ułożyć cienko pokrojone kromki bułki i na nie wylać brudet.
Pstrąg w winie
Składniki :
1 kg pstrągów
1 litr wina
rozmaryn
liść laurowy
szafran
gałka muszkatołowa
sól
mąka
masło
sok z cytryny
Pstrągi oczyścić, dobrze opłukać, osuszyć. Do głębszego rondla wlać wino i dodać przyprawy, zagotować. Z masła i mąki przygotować zasmażkę i dodać do wrzącego wina, następnie włożyć pstrągi i gotować dziesięć minut.
Pstrąg pieczony
Składniki :
1 kg pstrągów
6 ząbków czosnku
1 cytryna
2-3 łyżki drobno posiekanej natki
pietruszki
sól
mąka
olej
Pstrągi oczyścić i dobrze opłukać. Odstawić do obeschnięcia. Ryby przekroić na dwie części lub pozostawić w całości, jeśli są mniejsze. Obtoczyć w mące, smażyć na gorącym oleju. Cebulę drobno pokroić i zmieszać z drobno posiekaną natką. Usmażone pstrągi ułożyć w naczyniu ogniotrwałym lub na półmisku, posypać drobno posiekaną natką, czosnkiem i polać sokiem z cytryny i oliwą, w której smażona była ryba. Rybę można posolić przed obtoczeniem w mące lub tuż po usmażeniu.
Pstrągi nadziewane
Składniki :
3-4 większe pstrągi
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
10 dag drobno pokrojonej szynki
5 dag pokrojonej drobno słoniny
2 jaja
sól
pieprz
natka pietruszki
olej
wino
Pstrągi oczyścić, opłukać i osuszyć. Dwa na twardo ugotowane jaja drobno posiekać i zmieszać z cebulą, kilkoma ząbkami czosnku, drobno pokrojoną szynką i słoniną. Dodać pieprz: przyrządzoną masą nadziać pstrągi. Ułożyć je w brytfannie, polać olejem i wstawić do piekarnika. Przed końcem pieczenia polać winem.
Pstrągi po ohrydzku
Składniki :
1 kg pstrągów
3 łyżki mąki
4 cebule
20 dag ryżu
4 świeże papryki
2 cytryny
natka pietruszki
sól
olej
pieprz
Pstrągi oczyścić, opłukać, wyjąć ość grzbietową, posolić i odstawić. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać drobno pokrojoną paprykę. Gdy papryka będzie miękka, dodać ugotowany ryż, pieprz i sok z jednej cytryny. Masę dobrze rozmieszać i nadziać nią pstrągi. Zaszyć. Nadziane ryby obtoczyć w mące, ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku 30 minut. Podawać z surówką. Suszone i wędzone pstrągi ohrydzkie przygotowane w ten sposób są o wiele smaczniejsze.
Soczyste pstrągi
Składniki :
1 kg pstrągów
1 cebula
3-4 listki szałwi
1 łyżka natki pietruszki
sól
olej
ocet winny
Pstrągi oczyścić, dobrze opłukać, posolić i obtoczyć w mące. Smażyć na gorącym oleju, a następnie włożyć do głębszego naczynia. Na gorącym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, czosnek, dodać szałwię, zalać octem i gotować około 30 minut. Pieczone pstrągi posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego