Szczupak smażony
Składniki :
1 szczupak
5 dag masła
5-6 filetów z sardynki
Gałka muszkatołowa
sól
ocet
Szczupaka oczyścić, odciąć głowę, pokroić na porcje, posolić, odstawić. Masło roztopić, położyć na nie sardynki, skropić octem, posypać szczyptą gałki muszkatołowej. Na roztopionym maśle ułożyć porcje szczupaka, smażyć. Usmażonego szczupaka ułożyć na półmisku i polać sosem, w którym się smażył.
Szczupak faszerowany
Składniki:
szczupak (ok. 1 kg)
25 dag cielęciny
jajo
marchewka
pół średniej pietruszki
kawałek selera
cebula
3 łyżki bułki tartej
Ziarenka Smaku WINIARY (połowa łyżeczki)
łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Zacznij od przygotowania ryby: umyj ją, oczyść z łusek i spraw. Wszystkie warzywa umyj, oskrob. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małe słupki, a cebulę posiekaj. Cielęcinę zmiel, dodaj jajo i bułkę tartą, na koniec dodaj Ziarenka Smaku, wsyp koperek i dokładnie wyrób.
Przygotowaną masę mięsną wymieszaj z warzywami, masą naszpikuj rybę, natrzyj solą i pieprzem. Rybę zszyj nitką lub zepnij szpilkami do drobiu, a następnie ułóż na folii aluminiowej posmarowanej masłem i zawiń. Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Smacznego