Przepisy - Sałatki
użytkownik 21038
2009-08-07
Sałatka z tuńczyka wiosenna
Składniki na 6 porcji:
pęczek rzodkiewek
pęczek dymki
4-5 liści sałaty lodowej
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jaja ugotowane na twardo
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sos:
2 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
2 łyżki śmietany
łyżeczka ginu (jałowcówki)
sok z cytryny
curry
sól
cukier
Dokładnie wymieszaj składniki sosu i odstaw go do schłodzenia.
Umyte i osuszone rzodkiewki pokrój w plasterki (2 zostaw do udekorowania sałatki). Obrane jajka pokrój w półplasterki, tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, dymkę i część młodych listków rzodkiewek drobno posiekaj, a sałatę porozrywaj na małe kawałki. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej ją sosem, delikatnie wymieszaj i odstaw do lekkiego schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj połówkami rzodkiewek.
Sałatka z tuńczyka
Składniki :
puszka tuńczyka
25 dag ryżu
1 filiżanka majonezu
2 kiszone ogórki
sól
Ryż ugotować na sypko. Tuńczyka rozgnieść widelcem, zmieszać z majonezem, ugotowanym ryżem, ułożyć w głębokim półmisku: ozdobić kiszonymi ogórkami pokrojonymi w plasterki.
Smacznego :)
Sałatka śledziowa różowa
Składniki na 6 porcji:
6 filetów śledziowych
2-3 ugotowane małe czerwone buraki
ugotowany ziemniak
2 czerwone cebule
pomarańcza
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sos:
po 2 łyżki soku i otartej skórki z cytryny i pomarańczy
łyżeczka ostrej musztardy
4-5 łyżek oliwy
cukier, sól, pieprz
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryj, po czym odstaw do schłodzenia.
Umyte i osuszone filety śledziowe, obrane buraki i ziemniak pokrój w grubą kostkę. Natomiast obrane cebule i pomarańcze pokrój w drobną kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki sałatki, obficie polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Przed podaniem sałatkę posyp szczypiorkiem.
Smacznego
Składniki na 6 porcji:
pęczek rzodkiewek
pęczek dymki
4-5 liści sałaty lodowej
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jaja ugotowane na twardo
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sos:
2 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
2 łyżki śmietany
łyżeczka ginu (jałowcówki)
sok z cytryny
curry
sól
cukier
Dokładnie wymieszaj składniki sosu i odstaw go do schłodzenia.
Umyte i osuszone rzodkiewki pokrój w plasterki (2 zostaw do udekorowania sałatki). Obrane jajka pokrój w półplasterki, tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, dymkę i część młodych listków rzodkiewek drobno posiekaj, a sałatę porozrywaj na małe kawałki. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej ją sosem, delikatnie wymieszaj i odstaw do lekkiego schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj połówkami rzodkiewek.
Sałatka z tuńczyka
Składniki :
puszka tuńczyka
25 dag ryżu
1 filiżanka majonezu
2 kiszone ogórki
sól
Ryż ugotować na sypko. Tuńczyka rozgnieść widelcem, zmieszać z majonezem, ugotowanym ryżem, ułożyć w głębokim półmisku: ozdobić kiszonymi ogórkami pokrojonymi w plasterki.
Smacznego :)
Sałatka śledziowa różowa
Składniki na 6 porcji:
6 filetów śledziowych
2-3 ugotowane małe czerwone buraki
ugotowany ziemniak
2 czerwone cebule
pomarańcza
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sos:
po 2 łyżki soku i otartej skórki z cytryny i pomarańczy
łyżeczka ostrej musztardy
4-5 łyżek oliwy
cukier, sól, pieprz
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryj, po czym odstaw do schłodzenia.
Umyte i osuszone filety śledziowe, obrane buraki i ziemniak pokrój w grubą kostkę. Natomiast obrane cebule i pomarańcze pokrój w drobną kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki sałatki, obficie polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Przed podaniem sałatkę posyp szczypiorkiem.
Smacznego