Zaloguj się do konta

Przepisy - Sałatki

Sałatka z tuńczyka wiosenna

Składniki na 6 porcji:
pęczek rzodkiewek
pęczek dymki
4-5 liści sałaty lodowej
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jaja ugotowane na twardo
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sos:
2 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
2 łyżki śmietany
łyżeczka ginu (jałowcówki)
sok z cytryny
curry
sól
cukier

Dokładnie wymieszaj składniki sosu i odstaw go do schłodzenia.

Umyte i osuszone rzodkiewki pokrój w plasterki (2 zostaw do udekorowania sałatki). Obrane jajka pokrój w półplasterki, tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, dymkę i część młodych listków rzodkiewek drobno posiekaj, a sałatę porozrywaj na małe kawałki. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej ją sosem, delikatnie wymieszaj i odstaw do lekkiego schłodzenia.

Przed podaniem udekoruj połówkami rzodkiewek.





Sałatka z tuńczyka

Składniki :

puszka tuńczyka
25 dag ryżu
1 filiżanka majonezu
2 kiszone ogórki
sól


Ryż ugotować na sypko. Tuńczyka rozgnieść widelcem, zmieszać z majonezem, ugotowanym ryżem, ułożyć w głębokim półmisku: ozdobić kiszonymi ogórkami pokrojonymi w plasterki.


Smacznego :)




Sałatka śledziowa różowa

Składniki na 6 porcji:
6 filetów śledziowych
2-3 ugotowane małe czerwone buraki
ugotowany ziemniak
2 czerwone cebule
pomarańcza
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sos:
po 2 łyżki soku i otartej skórki z cytryny i pomarańczy
łyżeczka ostrej musztardy
4-5 łyżek oliwy
cukier, sól, pieprz

Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryj, po czym odstaw do schłodzenia.

Umyte i osuszone filety śledziowe, obrane buraki i ziemniak pokrój w grubą kostkę. Natomiast obrane cebule i pomarańcze pokrój w drobną kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki sałatki, obficie polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Przed podaniem sałatkę posyp szczypiorkiem.


Smacznego 



Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej