Przepisy - Tołpyga




  • konto usunięte




Tołpyga

Tołpyga duszona

Składniki:
80 dag filetów z tołpygi
2 szklanki gęstej śmietany
łyżka utartego chrzanu
półtorej łyżki miodu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
sok i skórka otarta z cytryny
łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól



Umyte i osuszone filety lekko skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z miodem, pozostałym sokiem i skórką z cytryny, mielonymi goździkami i utartym chrzanem. Sosem tym polej rybę, przykryj folią i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, pod koniec na parę minut odkryj potrawę.

Po wyjęciu posyp posiekanym koperkiem i podaj z makaronem lub ryżem na sypko.




Tołpyga ze szpinakiem

Składniki:
80 dag filetów z tołpygi
30 dag szpinaku
2-3 łyżki masła
łyżka mąki
szklanka śmietanki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny4 łyżki utartego żółtego sera
sól, pieprz



Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godzin.

Opłukany szpinak wrzuć na 2-3 minuty na osolony wrzątek, po czym osącz na sicie. W rondlu stop 2 łyżki masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją 3-4 łyżkami zimnej, ale przegotowanej wody, dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową.

Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i podgrzej do chwili zgęstnienia sosu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę, przykryj ją szpinakiem, zalej sosem, posyp utartym serem i na 25-30 minut wstaw do nagrzanego piekarnika.

Smacznego 

 


3.3
Oceń
(64 głosów)

 

Przepisy - Tołpyga - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł