Przygotowywanie zanęty do rekreacyjnego łowienia
Jan Stasiak (Bigfoot)
2012-11-21
Na początek zacznijmy od tego co to jest zanęta. Mianowicie jest to pokarm wrzucany do wody przez wędkarzy w celu zwabienia w swoje stanowisko ryb. Zanęta ma różny skład i konsystencję w zależności od poławianego gatunku. Zanętę (bazę) oraz dodatki zanętowe można kupić w sklepie wędkarskim lub można samemu przygotować w domu z różnych składników spożywczych.
W dzisiejszym artykule pominę skład zanęty, a zajmę się jedynie sposobem jej przygotowania. Na początku należy wsypać do wiadra czy „kotła” wszystkie suche składniki zanęty, a następnie dokładnie je wymieszać. Potem wstępnie nawilżamy zanętę i czekamy ok. 10-15min aż zanęta pochłonie wodę. W międzyczasie możemy przygotować ziemię i/lub glinę, której zamierzamy użyć. Zanętę i glinę przecieramy przez sito oddzielnie, a później łączymy ze sobą w takich proporcjach jakie chcemy uzyskać. Zanętę i glinę mieszamy w częściach objętościowych, nie wagowych. Do naszej mieszanki możemy dodać teraz różne robaki, np. pinkę (lepiej ją wcześniej sparzyć wrzątkiem, gdyż wtedy nie rozbija nam kul), cięte czerwone robaki, itp. Oczywiście robaki można podać także w samej glinie-oddzielnie. Po sporządzeniu jednolitej mieszanki możemy sprawdzić czy naszą zanętę trzeba dowilżyć czy nie. Jeżeli nie, to możemy już zacząć formować kule. Kule możemy zrobić o różnej spoistości, w zależności od tego jak długo chcemy żeby „pracowały”. Mocne uformowanie kul spowoduje, że te będą się dłużej rozpadać. Żeby uzyskać kule dłużej „pracujące” można także użyć kleju, np. bentonitu, kleju arabskiego, itp. Po uformowaniu kul możemy rozpocząć nęcenie i czekać na brania, które powinny szybko się zacząć.