Zaloguj się do konta

PRZYNĘTY ROSLINNE

CHLEB , BUŁKA

Można używać jako przynęty w stanie świeżym formując z miąższu
niewielkie porcje zakładane na haczyk. Można z chleba lub bułki
ugnieść ciasto dodając odrobinę wody z łowiska i po wyciśnięciu jej
w szmatce, wyrabiać w dłoni tak długo, aż powstanie jednolita masa.
do ciasta możemy dodać kawałek gotowanego ziemniaka.

PĘCZAK

Należy gotować na wolnym ogniu. Jeżeli kasza jest wciąż twarda,
dojdzie po włożeniu do termosa i zalaniu wrzątkiem. Pęczak jest
doskonałą przynętą na wszystkie ryby spokojnego żeru.

PSZENICA

Moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie gotujemy na wolnym
ogniu. Żeby doszła możemy przełożyć do termosa i zalać na noc
wrzątkiem. Nadaje się do użycia, gdy jest na tyle miękka, że daje się
rozgniatać w palcach. Zakładamy na małe chaczyki po dwa-trzy ziarna.

GROCH

Doskonała przynęta na leszcze, karpie, liny, płocie pod warunkiem, że
ryby te przyzwyczaimy do tego rodzaju przynęty nęcąc je uprzednio.
Groch należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a póżniej gotować
na wolnym ogniu tak długo aż zmięknie do tego stopnia, że daje się
rozgniatać w palcach. Możemy dodać odrobinę soli. W ostatniej fazie
można ugotowany groch zaprawić zapachem czosnku, wrzucając na
kwadrans przed odstawieniem garnka z grochem z ognia 1 ząbek
czosnku lekki zapach wystarczy. Zapach czosnku wabi leszcze, płocie,
krąpie.

KUKURYDZA

Ziarna kukurydzy gotujemy jak groch. Zakładamy na haczyk po
jednym, dwa ziarna świetna przynęta na karpie,liny,karaśie.

ZIEMNIAKI

Gotowane najlepiej w łupinach. Trzeba pilnować, żeby nie były zbyt
miękkie, bo wówczas spadają z haczyka. Muszą być lekko twarde.
W czasie gotowania można je lekko osolić. Zakładamy na haczyk spore
kawałki.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej