SANDACZ NA DZIKO
1kg sandacza,5 dkg masła,1kg ziemniaków,8 prawdziwków(najlepiej małe),2 szklanki śmietany,sól,pieprz i majeranek do smaku.
Sprawionego sandacza umyc pokrajac w dzwonka,posypac przyprawami następnie uyłożyc w naczyniu posmarowanym masłem.Ziemniaki umyc,obrac ze skorki opłukac dodac do ryby razem z oczyszczonymi opłukanymi grzybami, zalac doprawioną śmietaną i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.Podawac z surówkami –smacznego.
SANDACZ PO DWORSKU
1kg sandacza,10 dkg masła,dwie cebule,20 dkg pieczarek(najlepiej małych)20 dkg żółtego sera,sól, pieprz do smaku.
Sprawionego sandacza umyc,pokrajac w dzwonka,posypac przyprawami,układając w naczyniu wysmarowanym masłem.Cebulę obrac,opłukac,wkładając do ryby razem z oczyszczonymi i opłukanymi pieczarkami,opruszyc startym na tarce serem polac masłem i upiec.Podawac z ziemniakami i kapustą może być zasmazana lub surówkami –życze smacznego.
SANDACZ PO WŁOSKU
1kg sandacza,dwie szklanki soku z cebuli,4 łyzki śmietany,2dkg kaparów,łyżeczka otartej skórki cytrynowej,masło,sól,pieprz i miód naturalny do smaku.
Sprawionego sandacz umyc,pokrajac w dzwonka,zalac sokiem z cebuli,dodac przyprawy i gotowac około 40 minut na małym ogniu.Ugotowana rybęwyjac układając w naczyniu wysmarowanym masłem.polac doprawioną śmietaną i roztartymi Kaperami i skórką. Podawac z ryzem i surówkami – smacznego.
SANDACZ PO ODRZAŃSKU
25 dkg masła,5 dkg maki,ciasto podstawowe: 20 dkg maki,pół jajka, woda,łyżeczka octu lub soku cytrynowego,przełożenie 50 dkg filetów z sandacza,masło,20 dkg pieczarek(najlepiej małe) 20dkg szparagów, jajko do smarowania,5 dkg żółtego sera,sól pieprz,do smaku.
Ciasto przygotowac podzielic na dwie części rozwałkowac,jedną część układając na blasze.Filety umyc pokrajac w paseczki,posypując przyprawami,podsmażyc na maśle,połaczyc z oczyszczonymii opłukanymi pieczarkami,opłukanymi szparagami doprawic,rozłożyć na ciescie,przykryc druga czescią ciasta posmarowac rozbełtanym jajkiem,opruszyc startym na tarce serem i upiec w gorącym piekarniku. Podawac z surówkami – smacznego.
Autor tekstu: Piotr Koleczko
an2212 | |
---|---|
Aż się żołądek dopomina. (2011-02-24 11:21) | |
romano13 | |
Witam. Do sandacza jak i również do innych ryb drapieżnych polecam sos jogurtowo -majonezowy: -1 duży jogurt naturalny -3-4 łyżki majonezu -1 duży ząbek czosnku -1 łyżka posiekanego kopru -sól,pieprz,cukier do smaku Czosnek wyciskamy,mięszamy wszystko razem,doprawiamy i sos do rybki gotowy.Polecam -palce lizać.Na samą myśl dostaję ślinotoku:) Pozdrawiam... (2011-02-25 12:31) | |
kolocarp | |
Witam - dziękuję za przepis na sos napewno skorzystam musi byc napewno pyszny w połączeniu z sandaczem będzie napewno palce lizac no a do tego jeszcze coś do zapicia to dopiero będzie można wspominac wyjazdy na rybki no i taaaakie ryby pozdro. (2011-02-26 12:07) | |
u?ytkownik60775 | |
No witam Piotrze ale żeś się rozszalał i sandaczyk i prawdziwki same smakowitości, aż dostałem ssania w żołądku,odemnie piateczka za artykuł no i lece coś zjeść>pozdrawiam (2011-02-26 22:02) | |