pstąg z cytryną pieczony w folii
piotr figurski (szefus)
2011-12-09
-2 spore sprawione pstrągi
-2 cytryny
-2 łyżki masła
-pęczek koperku
-olej
-sól
-biały pieprz
Ryby opłucz, dobrze osusz ręcznikiem kuchennym. Oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Skrop sokiem z jednej cytryny (drugą pokrój w plasterki). Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Do środka każdej ryby włóż kawałek zimnego masła, 2-3 plasterki cytryny i kilka gałązek koperku. Pstrągi ułóż na posmarowanej olejem folii aluminiowej, obłóż pozostałym koperkiem. Szczelnie zamknij folię. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami oraz buraczkami.
-2 cytryny
-2 łyżki masła
-pęczek koperku
-olej
-sól
-biały pieprz
Ryby opłucz, dobrze osusz ręcznikiem kuchennym. Oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Skrop sokiem z jednej cytryny (drugą pokrój w plasterki). Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Do środka każdej ryby włóż kawałek zimnego masła, 2-3 plasterki cytryny i kilka gałązek koperku. Pstrągi ułóż na posmarowanej olejem folii aluminiowej, obłóż pozostałym koperkiem. Szczelnie zamknij folię. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami oraz buraczkami.