Pstrąg na boczku


Składniki:
- 3 pstrągi,
- 0,5 kg dobrze uwędzonego boczku,
- garść natki zielonej pietruszki,
- sól, pieprz, granulat czosnku.

Jak przyrządzić?
Pstrąga sprawić, dokładnie umyć (nie należy skrobać). Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie rozłożyć go na blaszce (takiej zwykłej do ciasta). Ułożyć na ten boczek 3 pstrągi (ewentualnie więcej jak mniejsze). Brzuszek każdego pstrąga przyprawić solą, pieprzem
i czosnkiem w proszku, można dodać innych przypraw (np. curry, papryka), a następnie wypełnić kilkoma gałązkami zielonej pietruszki. Na wierzch pstrąga taki sam zestaw: sól, pieprz, czosnek i dużo pietruszki. Nie trzeba niczym polewać, pietruszka doda rybie smaku
orzechów, a boczek jak prawdziwy wędzony węgorz. Wstawić do piekarnika. Piec 1 godz. i 10 minut, aż boczek będzie przypieczony.
Podawać tak jak się piecze. przełożyć na piękny półmisek i to wszystko. Życzę smacznego, naprawdę pyszne.

 


4.4
Oceń
(9 głosów)

 

Pstrąg na boczku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł