Pstrąg na beszamelu

/ 3 komentarzy / 4 zdjęć


Pstrąg na beszamelu
Składniki:
 2 nieodgłowione tuszki pstrąga;
 1 mała cebulka;
 kawałek sera żółtego;
 1 ząbek czosnku;
Sos beszamelowy:
 1 łyżka masła;
 1 łyżka mąki;
 1/3 szklanki mleka;
 gałka muszkatołowa;
 1 cytryna;
 sól, pieprz, majeranek, rozmaryn;

Sposób przygotowania:
Tuszki pstrąga dokładnie opłukać po zimną wodą, usunąć skrzela, osolić ze wszystkich stron i wewnątrz, lekko skropić cytryną i odstawić do chłodnego miejsca na dwie godziny. Rybę ponownie opłukać i osuszyć. Opieprzyć, posypać ziołami wewnątrz i nafaszerować plastrami cebuli czosnku. Przyprawić z zewnątrz pieprzem, solą i ziołami. Ułożyć na folii aluminiowej do pieczenia posmarowanej lekko masłem. Posypać startym lub pokrojonym w cienkie paski serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut w zależności od wielkości tuszki.
Przygotować sos beszamelowy. Roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozprowadzić. Zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, wycisnąć pół cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę ułożyć na talerzu, polać sosem, udekorować plastrami cytryny.

 


3.9
Oceń
(8 głosów)

 

Pstrąg na beszamelu - opinie i komentarze

Karol90Karol90
0
Brzmi i wygląda smakowicie :) ***** (2012-02-26 19:50)
wiekla42wiekla42
0
A czym to popijasz drogi kolego? (2012-02-29 23:34)
marek-debickimarek-debicki
0
Odrobina umiarkowanie schłdodzonego białego na pewno nie zaszkodzi! (2012-03-03 21:28)

skomentuj ten artykuł