Zaloguj się do konta

Pstrąg pieczony w folii

składniki: 4 pstrągi po około 20 dkg, 4 arkusze folii, 2 łyżki masła, 4 małe pomidorki, sol ,pieprz. Nadzienie; 15dkg pieczarek, 1 łużka masła,1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka szuszonego estragonu. WYKONANIE; pieczarki umyć oszuszyć ,pokroić w plasterki. Napatelni rozgrzać łużkę masła i smażyć pieczarki na średnim ogniu, póki nie wyparuje płyn i pieczarki się nie zrumienieją Pstrągi wypatroszyć, umyć i oszuszyć, natrzećsoląi pieprzem. Usmażone pieczarki wymieszać z sokiem z cytryny, natką i estragonem i tym nadzieniem nafaszerować pstrągi po czym spiąć je wykałaczką. Każdego pstrąga położyć na jednym posmarowanym masłem arkuszu folii aluminiowej i obsypać wiórkami masła obok umieścić po 4 cząstki pomidorka .Folię szczelnie zawinąć. Ryby wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 minut. Podawać zaraz po upieczeniu, kładąc zawiniątka wprost na talerzach .Najlepszymi dodatkami są tu ziemniaki pieczone oraz zielona sałata. SMACZNEGO ZAPMNIAŁBYM NAJSMACZNIEJSZE SĄ TE ZŁOWIONE NA WŁASNĄ WĘDKĘ

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej