Zaloguj się do konta

Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami

Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami
-2–3 pstrągi sprawione,
-4 średnich pomidorów,
-4–5 dużych ziemniaków,
-2 średnie czerwone cebule,
-4–5 ząbków czosnku,
-8–10 dużych czarnych oliwek bez pestek,
-pół szklanki białego wina,
-ćwierć szklanki soku z cytryny,
-i orzechów włoskich drobno posiekanych,
-3 łyżki oliwy z oliwek,
-łyżka posiekanego tymianku,
-sól,
-biały pieprz,
-przyprawa do ryb,
-cukier brązowy,
-mały pęczek szczypiorku,


Szczypiorek posiekać jak najdrobniej. Duże naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować łyżką oliwy z oliwek. Pomidory przekroić na pół. Ułóż w naczyniu przekrojoną stroną do góry, oprósz niewielką ilością brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 min.
Upieczone ostrożnie wyjąć i trzymać w cieple. Oliwki przekrój na pół. Połączyć wino z sokiem z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki cukru. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, wrzuć do wrzątku,krótko obgotować i odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokrój w grube „piórka”, a czosnek posiekaj jak najdrobniej. Dodać tymianku. Połączyć z ziemniakami i wymieszać ostrożnie aby nie połamać plastrów. Pstrągi ponacinać w poprzek z obu stron, posolić, oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb, polać mieszając wino i sok z cytryny, posyp orzechami.
Przygotować odpowiedniej wielkości folię do pieczenia, położyć przygotowane plastry ziemniaków i pstrągi, folię szczelnie zamknąć, i nakłuć w kilku miejscach.Wstawić do piekarnika nagrzanego do (180–190°C) piec 30 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podać z oliwkami pomidorem.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej