Zaloguj się do konta

Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami

Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami
-2–3 pstrągi sprawione,
-4 średnich pomidorów,
-4–5 dużych ziemniaków,
-2 średnie czerwone cebule,
-4–5 ząbków czosnku,
-8–10 dużych czarnych oliwek bez pestek,
-pół szklanki białego wina,
-ćwierć szklanki soku z cytryny,
-i orzechów włoskich drobno posiekanych,
-3 łyżki oliwy z oliwek,
-łyżka posiekanego tymianku,
-sól,
-biały pieprz,
-przyprawa do ryb,
-cukier brązowy,
-mały pęczek szczypiorku,


Szczypiorek posiekać jak najdrobniej. Duże naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować łyżką oliwy z oliwek. Pomidory przekroić na pół. Ułóż w naczyniu przekrojoną stroną do góry, oprósz niewielką ilością brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 min.
Upieczone ostrożnie wyjąć i trzymać w cieple. Oliwki przekrój na pół. Połączyć wino z sokiem z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki cukru. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, wrzuć do wrzątku,krótko obgotować i odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokrój w grube „piórka”, a czosnek posiekaj jak najdrobniej. Dodać tymianku. Połączyć z ziemniakami i wymieszać ostrożnie aby nie połamać plastrów. Pstrągi ponacinać w poprzek z obu stron, posolić, oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb, polać mieszając wino i sok z cytryny, posyp orzechami.
Przygotować odpowiedniej wielkości folię do pieczenia, położyć przygotowane plastry ziemniaków i pstrągi, folię szczelnie zamknąć, i nakłuć w kilku miejscach.Wstawić do piekarnika nagrzanego do (180–190°C) piec 30 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podać z oliwkami pomidorem.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia