Pstrąg pieczony z czosnkowo-ziołowym masełkiem


Pstrąg pieczony z czosnkowo-ziołowym masełkiem




Składniki (4-5 porcji)
-
* 1 duży kilogramowy pstrąg, wypatroszony (ja piekłem razem z głową)* przyprawa do ryb, sól, pieprz
* 3 plastry cytryny (mogą być ze skórką)
* 1/4 kostki masła
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki natki pietruszki
* gałązka rozmarynu




Sposób przygotowania
1.Masło o temp. pokojowej zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i lekko posiekaną natką pietruszki.
2.Rybę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, do środka włożyć gałązkę rozmarynu, plastry cytryny i połowę masła przygotowanego wcześniej. Jeśli mamy czas to tak przygotowaną rybę owijamy folią i wkładamy na 1 h do lodówki. Inaczej rybę z wierzchu obłożyć resztą masła, owinąć folią tak, aby rozcięcie "na brzuchu" ryby było odsłonięte (folia w łódeczkę). Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piec ok. 20-30 minut, potem wyjąć z piekarnika, folię odwinąć tak, aby ryba mogła się przyrumienić. Piec jeszcze dodatkowe 10 minut, a najlepiej sprawdzić czy ryba jest już gotowa.
3.***
4.U mnie rybka została upieczona w romertopfie.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pstrąg pieczony z czosnkowo-ziołowym masełkiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł