Pstrąg pieczony z grzybami - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Na początku mogło być wiele innych rzeczy, ale początkujący kucharz bez obaw może zacząć od pstrąga. Ta ryba jest prosta w przygotowaniu i smaczna.
Pstrąg pieczony z grzybami
Składniki:
1 pstrąg (ok. 350 g)
100 g podgrzybków
100 g cebuli
5 g czosnku
1/4 pęczka świeżego koperku
1/4 pęczka świeżej natki pietruszki
60 g masła
20 g masła klarowanego
sól
pieprz
Pstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela. Masło wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną połową pietruszki oraz koperku i włóż do środka tuszy pstrąga. Grzyby oczyść, pokrój w paski i usmaż na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz pozostałymi pietruszką i koperkiem. Pstrąga natnij wzdłuż grzbietu, nafaszeruj smażonymi grzybami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez mniej więcej 20 minut. Podawaj z warzywnym spaghetti (marchewką, korzeniem selera oraz cebulą pokrojonymi metodą julienne, czyli w zapałkę, i przesmażonymi na maśle).
Życzę Smacznego!!
Autor tekstu: Damian Wójcik
majap | |
---|---|
Jeszcze nie jadłem ale muszę spróbować , ciekawa propozycja , stawiam ***** , ciekawy jestem czy mogły by być duszone kurki ? Pozdrawiam (2013-02-06 11:27) | |
1zibi | |
Fajny przepis, a gdy ma się w zasięgu rzutu beretem grzyby i pstrągi to tylko powiem idę po świeżego kropkowańca , grzybki ususzone będzie napewno smakować całej rodzinie. (2013-02-13 13:01) | |
arturartur | |
Wygląda bardzo apetycznie . Spróbuje to cudo zrobić . ***** (2013-02-20 19:34) | |