Ryba, zioła i masełko - zdjęcia, foto - 3 zdjęć
Pstrąg pieczony „cytrynowy”
Kupione w Biedronce opakowanie zawierające dwa pstrągi za 12-13 PLN jest idealnym rozwiązaniem dla przygotowania szybkiego, zdrowego i smacznego dania dla dwóch osób. Zapewne nie jeden z nas wie, jak fantastycznie przyrządzić tą smaczną rybę, więc co nowego mamy w ty przepisie? Otóż są tam dwa tricki, które sprawiają, że ryba jest troszeczkę inaczej jak zazwyczaj przyrządzana i jak zawsze smakuje wybornie. Szczegóły podaję poniżej.
Planując przygotowanie dania, uprzednio dzień wcześniej, sparzmy jedną cytrynę, osuszmy ją i schowajmy do zamrażalnika. Proces takiej obróbki ma na celu maksymalne wykorzystanie wszystkich walorów cytryny. Spowodowane to jest faktem, że skórka z cytryny zawiera kilka razy więcej witaminy C, aniżeli sam sok. Szkoda więc marnować to, co jest najbardziej wartościowe. Dodatkową zaletą zamrożenia cytryny jest także stała gotowość jej do użycia, do wszelkiego rodzaju potraw. Wystarczy tylko dobra tarka i ścieramy cytrynę do potrawy na grubych wiórkach zgodnie z potrzebą. Nie martwimy się o jej świeżość, taka cytryna nigdy nam nie wyschnie, a co najważniejsze zawsze będzie pod ręką i w pełnej gotowości w naszej kuchni.
Składniki:
2 patroszone pstrągi;
1 mała cebulka;
1 łyżka masła;
świeże zioła – koperek, pietruszka, bazylia;
2 łyżki oliwy;
sól, pieprz ziołowy;
1 ząbek czosnku;
połówka cytryny do dekoracji;
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem. Solimy wewnątrz i do jamy brzusznej wkładamy łyżeczkę masła, plasterki cebuli i posiekane kawałeczki czosnku. Przyprawiamy lekko przyprawą do ryb.
Rybę na zewnątrz lekko skrapiamy oliwą, solimy z obu stron i przyprawiamy przyprawą do ryb. Na jedną, wierzchnią stronę ryby ścieramy solidnie zamrożoną cytrynę ze skórką. Rybę wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy na blaszkę do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Pamiętajmy o nakłuciu w kilku miejscach folii rękawa.
Po wyłożeniu ryby na półmisek połóżmy na nią plasterek masła, udekorujmy zieleniną cytryną i podajmy z lampką schłodzonego, białego wina.
Autor tekstu: Marek Dębicki
adler | |
---|---|
Dzięki, akurat mam dietę, więc wypróbuję ten przepis. Zresztą pstrąg to wspaniała ryba do kulinarnych eksperymentów. Pozdrawiam i *****. (2013-10-08 15:13) | |
marek-debicki | |
WIELORYB Kolego Krzysztofie! Ja z takimi daniami i im podobnymi kombinuję już czwarty miesiąc. Dzięki odpowiedniej diecie i pewnej kulinarnej dyscyplinie oraz zmianie sposobu żywienia, straciłem 18kg „balastu”. Przepisy, które podaę, są oczywiście wzorowane na już wypracowanych daniach. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia, które wykonuję podczas szykowania potrawy, chociaż w części ułatwiają zainteresowanym własne "kuchenne rewolucje". Dzięki temu, że wiele potraw przyrządzam osobiście, kuchnia moja zmieniła się 180 stopni. Unikam smażenia, pieczenia z pysznymi przecież sosami. Dominuje u mnie gotowanie na parze, pieczenie w naturalnym sosie w rękawie lub folii, ponadto więcej ziół, ostre przyprawy, unikanie gazowanych napojów i totalne ograniczenie piwa na korzyść wina. Przy tym wszystkim staram się preferować kuchnię typowo polską, jednak z wyeliminowaniem smalcu, sosów zagęszczanych mąką, itp. Pamiętam także o tym, że na nasz olej rzepakowego i olej lniany, jest o wiele bardziej wartościowym olejem, nawet od olejów z najlepszych oliwek. Przekonajmy się o tym i kupujmy nasze rewelacyjne produkty. Na zakończenie wywodu pragnę zaznaczyć, że ważną rolę, bez względu na wiek, odgrywa ruch i umiarkowany sport. Tenis ziemny, pływanie, chody (szybkie spacery nawet z żoną) będą przy tym niezbędnym dodatkiem. Uzupełnieniem takiego wysiłku muszą być wysoko mineralizowane wody niegazowane i niezliczona liczba ziołowych herbat i naparów. Bardzo one pomogą w usuwaniu fałd tłuszczowych, NAWET U TAKIEGO WIELORYBA, JAKIM JESZCZE DO NIEDAWNA BYŁEM. Pozdrawiam i do miłego usłyszenia. (2013-10-08 22:59) | |
grisza-78 | |
Ślinka cieknie ;) Dobrze, że potrawa jest z tęczaków, a nie z naszych cudownych potokowców. Ja osobiście też nieraz zjadam złowione przez siebie tęczaki, potoki zawsze wypuszczam. A ten przepis na 100 % wypróbuję ! ***** (2013-10-10 09:04) | |
u?ytkownik95904 | |
Nigdy nie piekłem tylko zawsze smażyłem, pieczony na pewno będzie lepszy warto próbować zawsze coś nowego, a o tej skórce z cytryny to pierwsze słyszę. Pozdrawiam i smacznego życzę;) (2013-10-15 11:29) | |
Lin1992 | |
Dużo nie brakowało a ugryzł bym monitor tak smakowicie wygląda Twój pstrąg. Za wpis 5 * i jutro wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam. (2013-10-17 20:19) | |
Pawel19777 | |
Ech zgłodniałem:) ode mnie 5:) (2013-10-18 09:29) | |