Zaloguj się do konta

Pstrąg pieczony z pieczarkami

Jedząc ryb dwa-trzy razy w tygodniu musimy się trochę nakombinować, nie chcą popaść w monotonię rybnych dań. Zacząłem więc szukać kolejnych dań przeglądając listy niezliczonych przepisów w internecie. W efekcie po pewnych modyfikacjach postanowiłem skomponować danie z pstrągiem o zgoła niestandardowym bukiecie. Tak powstał pstrąg pieczony z pieczarkami.
Składniki:
 tuszka pstrąga;
 jedna cebula;
 cztery duże pieczarki;
 dwa ziemniaki sałatkowe;
 olej rzepakowy – łyżka;
 masło klarowane do duszenia;
 koperek zielony lub suszony;
 cytryna


Pstrąg pieczony z pieczarkami

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na pół miękko, odcedzić i pokroić na szerokie plastry. Rybę opłukać i osuszyć. Pieczarki pokroić na plastry i udusić na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę lub cienkie paski. Ułożyć na stole kawałek folii odpowiadający wielkości ryby. Posmarować łyżką oleju. Ułożyć w dwóch rzędach pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniaki położyć 1/3 części uduszonych pieczarek. Na tak przygotowaną warstwę ułożyć nadzianą pieczarkami rybę z 2/3 części porcji. Ostatnią część pieczarek przykryć rybę. Folię zawinąć i wstawić do piekarnika na 30-35’. Piec w temperaturze około 180°.
Po upływie czasu pieczenia rozwinąć folię i rybę posypać koperkiem. Można podawać układając bezpośrednio rybę w folii na talerzu lub delikatnie przełożyć rybę na talerz starając się zachować kompozycję.

Opinie (8)

RuchPalikota2

trzeba wypróbować [2014-01-13 21:45]

stefan51

ja dodaje jeszcze czerwona papryke, [2014-01-14 23:18]

amur2

Ślinka cieknie! Muszę spróbować. A jestem smakoszem ryb. [2014-01-16 19:10]

użytkownik

dziś robiłem wyszedł bardzo smacznie dzięki za fajny przepis i polecam kolegą [2014-01-18 19:09]

marek-debicki

W podobny sposób na bazie ziemniaków, można szykować różne mięsa. Najlepiej wychodzi karkówka w ziołach lub samej cebuli. Zabierając tak przygotowaną potrawę w folii aluminiowej w której była pieczona na wędkarski wypad, mamy obiad gotowy. Wystarczy nawet malutkie ognisko i ciepłe danie jak znalazł. [2014-01-18 22:33]

Tomekoo

Trzeba spróbować Twego przepisu ;-) ***** [2014-01-21 20:31]

ZanderHunter

To jest to co lubię Marku....rybka zapiekana w folii z dodatkami...P:) [2014-01-22 08:52]

marciin 2424

W podobny sposób griluję rybki tyle tylko, że bez ziemniaków. Teraz muszę wypróbować wersję z ziemniakami. Fajny pomysł wygląda apetycznie,a więc *****kolego [2014-01-22 13:40]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej