Zaloguj się do konta

Pstrąg po grecku na Wigilię

Składniki:
-4 filety pstrąga bez skóry
-2 marchewki
-2 cebule
-2cytrny
-1 korzeń selera
-1 por
-1 korzeń pietruszki
-8 łyżek oleju rzepakowego
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki natki pietruszki
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki masła
-1 łyżka cukru
-sól i pieprz, słodka papryka

Wykonanie Ryba po grecku:
Filety polej sokiem z cytryny. Każdy pokrój na 2 części, posyp solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obtocz w mące i smaż na oleju 2 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień, dodaj masło i smaż jeszcze 8-10 minut. Cebule obierz, pokrój w pół talarki i zeszklij na oleju. Umyty por przetnij wzdłuż na pół. Białą część i 4 cm zielonych liści drobno posiekaj. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do cebuli wrzuć marchew, seler, pietruszkę i por. Posyp solą, czerwoną papryką, pieprzem i cukrem. Przykryj i duś 5 minut. Wlej pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Duś 20-25 minut. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj. Porcję usmażonej ryby ułóż na półmisku. Na nie nakładaj warzywa.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej