Pstrąg w przyprawach w szpinakowym szlafroczku


4 sprawione pstrągi
12-15 ładnych liści szpinaku
3 cytryny
4 pomidory
10 dag obranych orzechów laskowych
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
3 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina (Sophia)
kordonek do związania
Orzechy rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z przyprawami. Dwie cytryny kroimy w plasterki. Na umytych, wysuszonych liściach szpinaku układamy pstrągi. Posypujemy je niezbyt rozrzutnie przyprawami z orzechami i zawijamy w liście niczym w poły szlafroka. Przykrywamy plasterkami cytryny i obwiązujemy kordonkiem jak paczkę. Przekładamy pstrągi do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem i polewamy sosem sojowym wymieszanym z winem i sokiem z cytryny. Posypujemy resztą przypraw i wstawiamy do nagrzanego uprzednio pieca (200 st.C) na 12 minut. Podajemy z pomidorem pokrojonym w ćwiartki.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Pstrąg w przyprawach w szpinakowym szlafroczku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł