pstrąg w słodkiej skorupce


-4 wypatroszone pstrągi
-sól
-4 pomarańcze
GLAZURA:
-łyżka miodu
-4 łyżki musztardy
-125 ml soku pomarańczowego
-4 łyżki oliwy
-sól
-pieprz czarny mielony
Oczyścić wypatroszone pstrągi. Ostrym nożem wykonać z każdej strony 4 dłuższe nacięcia na skórze. Ryby natrzyj solą i odstaw na 30 minut w chodne miejsce. W miseczce wymieszaj miód z musztardą i sokiem pomarańczowym. Stale mieszając,powoli dolewaj oliwę. Gdy wszystkie składniki się połączą, dopraw glazurę do smaku solą i pieprzem. Następnie posmaruj ryby połową glazury. Wyszoruj pomarańcze, osusz i wraz ze skórą pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Ryby piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia posmaruj je ponownie glazurą i dołóż plastry pomarańczy.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

pstrąg w słodkiej skorupce - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł