Pstrąg w galarecie


Produkty:
-1 kg wypatroszonych pstrągów
-150 g marchewki
-ćwiartka selera
-2 pory
-1 pietruszka
-2 liście laurowe
-5 ziaren pieprzu
-5 ziaren ziela angielskiego
-5 łyżek żelatyny

Przygotowanie:
Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Wszystkie jarzyny obieramy płuczemy. W rondlu układamy ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody, tak żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy ryby, osączamy i zdejmujemy z nich skórkę. Układamy na półmisku. Możemy przybrać je groszkiem konserwowym, świeżą natką pietruszki, plasterkiem cytryn i jaj ugotowanych na twardo. Wywar przecedzamy. Do 700 ml wywaru dodajemy namoczoną żelatynę, ew. sól i podgrzewamy. Gdy żelatyna się całkiem rozpuści, w wywar zagotuje, odstawiamy garnek do ostudzenia. Zalewamy pstrągi krzepnącą galaretą i wstawiamy do lodówki.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pstrąg w galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł