Pstrąg w imbirze


Pstrąg w imbirze
pół kg pstrąga,
kieliszek białego wytrawnego wina,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 papryka zielona,
25g korzenia imbiru,
1 łyżka sosu sojowego (ciemnego),
1 łyżka oleju roślinnego,
25g ostrej pasty chili,
sól,
pieprz,

Filet z pstrąga pokroić w 4cm długie paski, zamarynować z sola, białym winem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Paprykę umyć, przepołowić, oczyścić. Pokroić w paseczki. Imbir także oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. W szklance zmieszać sos sojowy, rozpuszczona w wodzie mąkę ziemniaczaną i 1 łyżką białego wina. Na patelni rozgrzać olej, przez minute podsmażyć w nim kawałki ryby. Dodać do tego ostrej pasty chili, następnie paprykę i imbir, mieszając smażyć wszystko około 1 min, na końcu wlać wino z mąką i po chwili smażenia podawać.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Pstrąg w imbirze - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł