Pstrąg z holenderskim sosem jogurtowym


4(po ok 300g)świeże pstrągi ,sprawione
2 łyżki mąki
100g masła
2 jajka
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
150g chudego jogurtu
1/2 pęczka bazylii
1 cytryna
sól/pieprz




sposób przyrządzenia:pstrągi posypac solą i pieprzem ,obtoczyc w mące a nadmiar mąki strząsnąć.nagrzac piekarnik do temp 100stC.Na dwóch dużych patelniach rozgrzać po 30g masła i usmażyc pstrągi na umiarkowanym ogniu przez 6 minut z każdej strony aż będą chrupiące.Wyjąć z patelni,polac masłem na którym były smażone i wstawić do nagrzanego piearnika aby nie ostygły.Pozostałe masło roztopic.Do metalowej miski wbic jajka,dodac musztarde,sok z cytryny ,sól,pieprz i wymieszac.Miske wstawic do naczynia z gorącą ale nie wrzącą woda.Składniki wymieszac i ubijając trzepaczka,stopniowo wlewać płynne masło,potem jogurt i ubijac aż sos zgęstnieje.Listki bazyli oderwać od łodyżek i pokroic na paseczki,dodac do sosu i wymieszac.Cytrynę pokroic na cząsteczki.Pstrąga włożyc na talerze,polac sosem i przybrać cząstkami cytryny

 


3.3
Oceń
(3 głosów)

 

Pstrąg z holenderskim sosem jogurtowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł