Pstrąg z rusztu

/ 9 komentarzy

Pstrąg z rusztu - Przyszła pora na drugiego pstrąga kupionego w Biedronce, z opakowania zawierające dwa sztuki.
Składniki:
 1 patroszony pstrągi;
 1 mała cebulka;
 1 łyżka masła;
 paski sera żółtego;
 świeże zioła – koperek;
 przyprawa do ryb;
 2 łyżki oliwy;
 sól, pieprz;
 połówka cytryny do dekoracji;
 świeży koperek;
 folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem. Solimy
z obu stron i wewnątrz, następnie posypujemy obficie przyprawą do ryb. Do jamy brzusznej wkładamy kilka plasterków cebuli.
Rybę układamy na folii do pieczenia, którą uprzednio lekko smarujemy oliwą. Rybę delikatnie zawijamy w taki sposób aby można ją było bez problemów odkryć na koniec pieczenia. Następnie zawiniętą w folię rybę wkładamy na ruszt do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Pod ruszt kładziemy blaszkę, w celu zabezpieczenia się przed ewentualnym wyciekaniem tłuszczu.



Pod koniec pieczenia odkrywamy rybę, na wierzch ryby układamy paski żółtego sera i masła i zapiekamy około 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera”.





Upieczoną rybę wykładamy z folią na półmisek dekorujemy cytryną
i posypujemy z koperkiem. Podajemy z gotowanym ryżem i surówkami.




 


5
Oceń
(18 głosów)

 

Pstrąg z rusztu - opinie i komentarze

ybayba
0
Wróciłem właśnie z pracy głodny i to przeczytałem , potrzebny przeszczep palcy w momencie.:-) (2013-10-22 14:29)
ferozaferoza
0
Przepis? Czemu nie? Niech będzie, ale te fotki, to już daleko idąca przesada; ślinka cieknie! Prowokacja i złośliwość. Popatrzcie sobie i..... :) Pozdrawiam, Marku, serdecznie;***** (2013-10-22 17:44)
mleczus3mleczus3
0
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pachnie wspaniale :) (2013-10-22 19:08)
groniargroniar
0
Gratuluje pomysłu ja tak nie eksperymentuje Pozdrawiam ***** (2013-10-22 19:29)
roman55roman55
0
Marku czy ty zawsze musisz wywołać u mnie wilczy głód i ślinotok swoimi fotkami i recepturą smacznej rybki :) Pozdrawiam i oczywiście 5* (2013-10-22 20:38)
marek-debickimarek-debicki
0
Stanisławie! To nie eksperymenty a bardzie wygodnictwo,a przede wszystkim czysta patelnia oraz kuchnia i zaoszczędzony czas. Przyprawić rybkę, do piekarnika i gotowe. W podobny sposób, w e własnym sosie można szykować dane mięsne z warzywami (marchewka, ziemniaki, cebulka i inne), pakując gotowe porcje do folii. (2013-10-22 21:17)
rysiek38rysiek38
0
Nie wiem czy to nie profanacja dania ale jak by tak dodać odrobinkę czosnku ?- oczywiście jak ktoś lubi - co sądzisz w tym temacie ??? (2013-10-22 23:15)
marek-debickimarek-debicki
0
Odrobina czosnku i świeżych ziół nigdy rybie nie zaszkodzi. Wszystko wg indywidualnych upodobań. Ciekawym rozwiązaniem jest też zapieczenie ryby pod koniec przyrządzenia ze gęstą śmietaną do zup i sosów. (2013-10-23 01:01)
stefan51stefan51
0
Ja dodaje jeszcze pokrojona w cienkie paski czerwona i zolta papryke,oraz troche pieczarek . (2013-11-02 22:55)

skomentuj ten artykuł