Pstrąg z rusztu - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Pstrąg z rusztu - Przyszła pora na drugiego pstrąga kupionego w Biedronce, z opakowania zawierające dwa sztuki.
Składniki:
1 patroszony pstrągi;
1 mała cebulka;
1 łyżka masła;
paski sera żółtego;
świeże zioła – koperek;
przyprawa do ryb;
2 łyżki oliwy;
sól, pieprz;
połówka cytryny do dekoracji;
świeży koperek;
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem. Solimy
z obu stron i wewnątrz, następnie posypujemy obficie przyprawą do ryb. Do jamy brzusznej wkładamy kilka plasterków cebuli.
Rybę układamy na folii do pieczenia, którą uprzednio lekko smarujemy oliwą. Rybę delikatnie zawijamy w taki sposób aby można ją było bez problemów odkryć na koniec pieczenia. Następnie zawiniętą w folię rybę wkładamy na ruszt do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Pod ruszt kładziemy blaszkę, w celu zabezpieczenia się przed ewentualnym wyciekaniem tłuszczu.
Pod koniec pieczenia odkrywamy rybę, na wierzch ryby układamy paski żółtego sera i masła i zapiekamy około 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera”.
Upieczoną rybę wykładamy z folią na półmisek dekorujemy cytryną
i posypujemy z koperkiem. Podajemy z gotowanym ryżem i surówkami.
Autor tekstu: Marek Dębicki
yba | |
---|---|
Wróciłem właśnie z pracy głodny i to przeczytałem , potrzebny przeszczep palcy w momencie.:-) (2013-10-22 14:29) | |
feroza | |
Przepis? Czemu nie? Niech będzie, ale te fotki, to już daleko idąca przesada; ślinka cieknie! Prowokacja i złośliwość. Popatrzcie sobie i..... :) Pozdrawiam, Marku, serdecznie;***** (2013-10-22 17:44) | |
mleczus3 | |
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pachnie wspaniale :) (2013-10-22 19:08) | |
groniar | |
Gratuluje pomysłu ja tak nie eksperymentuje Pozdrawiam ***** (2013-10-22 19:29) | |
roman55 | |
Marku czy ty zawsze musisz wywołać u mnie wilczy głód i ślinotok swoimi fotkami i recepturą smacznej rybki :) Pozdrawiam i oczywiście 5* (2013-10-22 20:38) | |
marek-debicki | |
Stanisławie! To nie eksperymenty a bardzie wygodnictwo,a przede wszystkim czysta patelnia oraz kuchnia i zaoszczędzony czas. Przyprawić rybkę, do piekarnika i gotowe. W podobny sposób, w e własnym sosie można szykować dane mięsne z warzywami (marchewka, ziemniaki, cebulka i inne), pakując gotowe porcje do folii. (2013-10-22 21:17) | |
rysiek38 | |
Nie wiem czy to nie profanacja dania ale jak by tak dodać odrobinkę czosnku ?- oczywiście jak ktoś lubi - co sądzisz w tym temacie ??? (2013-10-22 23:15) | |
marek-debicki | |
Odrobina czosnku i świeżych ziół nigdy rybie nie zaszkodzi. Wszystko wg indywidualnych upodobań. Ciekawym rozwiązaniem jest też zapieczenie ryby pod koniec przyrządzenia ze gęstą śmietaną do zup i sosów. (2013-10-23 01:01) | |
stefan51 | |
Ja dodaje jeszcze pokrojona w cienkie paski czerwona i zolta papryke,oraz troche pieczarek . (2013-11-02 22:55) | |