Pstrąg z ziołowym masełkiem pieczony w folii


Pstrąg z ziołowym masełkiem pieczony w folii

1 pstrąg
1-2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka masła,
po 1 łyżce natka pietruszki, koperek, lubczyk,
sól, pieprz,
2 plastry cytryny,


Rybkę myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem ze wszystkich stron (w środku też). Wstawiamy do lodówki. Natkę, koperek i lubczyk siekamy drobno i mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy też solą i pieprzem. Tak przygotowane masło wkładamy do ryby. Kawałek folii aluminiowej skrapiamy lekko oliwą z oliwek, układamy na nim pstrąga i na wierzch kładziemy 2 plasterki cytryny. Folię szczelnie zawijamy tak, by w środku pozostało nieco miejsca. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i pieczemy przez 25 minut.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Pstrąg z ziołowym masełkiem pieczony w folii - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł