Zaloguj się do konta

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Składniki
- 1 ładny średniej wielkości pstrąg na osobę;

na każdego pstrąga:

- łyżka masła czosnkowego (patrz przepisy 555);
- kilka wiórków masła;
- 2-3 łodyżki z listkami koperku;
- ząbek czosnku;
- łyżka oliwy do posmarowania folii aluminiowej;
- sól;
- pieprz ziołowy;
- 1/2 cytryny.

Pstrąg z piekarnika
Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z łuski i umyć.
Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz. Do brzuszków włożyć po łyżce masła czosnkowego.
Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć pstrąga wypełnionego masłem czosnkowym, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym.
Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Pod koniec pieczenia na rybach ułożyć wiórki masła. Po wyjęciu z piekarnika z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku.
Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki.

Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny.

SMACZNEGO!!!

Opinie (2)

Lipan1

Witam,przepis OK ja zamiast czosnku dodaje odrobinę tymianku,oby nie za wiele,bo będzie zalatywać apteką,ale z czosnkiem też spróbuję,pozdrawiam. [2010-11-10 22:36]

Wago

Już się robię głodny. Swoją drogą do tej pory robiłem podobnie tą rybę tylko używałem pietruszki zamiast koperku.

[2011-01-06 19:28]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Ryby wędzone

Można wędzić ryby wszystkich gatunków, jeśli mają odpowiednie rozmiar…