Pstrąg świąteczny

/ 1 komentarzy

Zbliżają się Święta i czas Rodzinnych spotkań.Polskim zwyczajem syto zastawionym świątecznym stołem.Wprawdzie Karp jest Tradycyjną rybą ale WSZYSTKIE RYBY mają swych zwolenników-smakoszy. Proponuje Wszystkim Smakoszom o wypróbowanie mego przepisu:

Przygotowuje 6 równych ok.45dkg.oczyszczonych,wypatroszonych pstrągów,głów nieobcinamy. Szykujemy 6 kawałków folii aluminiowej do pieczenia i każdą smaruję olejem Kujawskim. Na nią układamy pstrągi posypane mieszanką przypraw:3 łyżki przyprawy GRILOWEL DO MIĘSA (KAMIS),1łyżka przyprawy do ryb,1łyżka vegety,trochę pieprzu i owocu jałowca zmielonego dla zapachu,smaku. Ale nie zadużo. Do brzuszków każdej ryby wkładam po 3 plastry centymetrowej grubosci białej cebuli. Tak przygotowane ryby zawijam folią iukładam na blaszke i do piekarnika.W rozgrzanym piekarniku pieke 45min. potem folie lekko nożem rozrywam z górnej części aby ryby się zrumieniły ok.10min.

I MOŻNA PODAWAĆ DO STOŁU. Najlepiej smakują z ziemniakami(ugotowane w mundurkach)obrane,pokrojone w plastry i podsmażone(sól i pieprz do smaku) z zasmażaną kapustą(zrumienić na oleju pokrojoną w kostke cebulke i dodać kapuste kiszoną odciśniętą z soku i pokrojoną,smażyć ok.5min.i dodać trochę zasmażki).
ŻYCZĘ SMACZNEGO ŚWIĄTECZNEGO PSTRĄGA !

PS.Takie pstrągi można przygotowane w foli wg.w/w przepisu przygotować na biwaku jak robimy ognisko:wieczorem jak dogasa ognisko, saperka kopiemy dołek w który sypiemy połowe żaru,warstwe cięką ziemi,układamy pstrągi w foli,cięko sypiem ziemię i reszte żaru,zasypujemy ziemią.Rano mamy WYŚMIENITE,WSPANIAŁE ŚNIADANIE DZIĘKUJE

 


4.6
Oceń
(21 głosów)

 

Dokumenty (1)

  • - Materiał zgłoszony na konkurs wędkuję.pl. - 136 kb



Pstrąg świąteczny - opinie i komentarze

legtomlegtom
0

A ten rozgrzany piekarnik, to jaka temperatura?. Przepis mi się podoba, zwłaszcza dodanie jałowca.

Pozdrawiam

(2009-12-20 04:16)

skomentuj ten artykuł