Pstrąg faszerowany


Produkty:
-4 pstrągi
-10 dag upieczonego ciasta drożdżowego lub bułki
-1 kieliszek winiaku
-3 dag rodzynek
-1/2 pęczka natki pietruszki
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-sól, pieprz
-sok z cytryny
-3 łyżki masła (6dag)

Przygotowanie:
Pstrągi ułożyć płasko na deseczce. Ostrym nożem rozciąć brzuchy od ogona w kierunku głowy, wypatroszyć, umyć. Nie odcinać głów! Rodzynki opłukać i osączyć. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Ciasto drożdżowe (lub bułeczkę) rozkruszyć w salaterce, skropić winiakiem, dodać rodzynki i natkę, wmieszać. Ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem na zewnątrz, i w œśrodku, napełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć ryby, polać winem, obłożyć wiórkami masła, zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pstrąg faszerowany - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł