pstrągi z migdałami


-4 pstrągi
-4 łyżki mąki
-40 dag migdałów
-2 cytryny
-4 łyżki oliwy
-3 łyżki masła
-sól, pieprz
-natka
Ryby dokładnie opłukać, osuszyć. Wycisnąć sok z jednej cytryny i natrzeć nim pstrągi w środku i na zewnątrz, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Migdały zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać oliwę. pstrągi panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim migdały.
Usmażone pstrągi ułożyć na półmisek, polać masłem z migdałami i przybrać natką. Drugą cytrynę pokroić na ćwiartki, podać do ryb.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

pstrągi z migdałami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł