Zaloguj się do konta

Pulpety rybne - przepis na 20 sztuk

Pulpety rybne

Składniki na 20 pulpetów


* 50 dag filetów z dorsza,szczupaka,sandacza lub okonia
* 1/2 szklanki tartej na grubej tarce marchwi
* 1/4 szklanki tartego korzenia pietruszki
* 1/4 szklanki tartego korzenia selera
* 1 średnia cebula pokrojona w drobna kostkę
* 1 czubata łyżka masła extra
* 1 czubata łyżka stołowa drobno pokrojonego kopru
* 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej
* 1łużeczka płaska soli

Przygotowanie

Starte warzywa(marchew,pietruszkę,seler i pokrojana cebule)podsmażyć na patelni z łyżka masła
gdy warzywa zmiekną i zaczną sie rumienic,przełożyć do miski w której wymieszamy cały farsz
na pulpety..natomiast filety rybne pozbawione osci i skóry pokroić w drobną kostkę i zmiksować na
drobna masę..Zmiksowane mięso ryby dodac do warzyw,dosypać koper mąkę i sól i dokładnie
wymieszać..
Do rondla nalać pół litra wody,w rondlu zawiesić sito lub durszlak albo poprostu lnianą ściereczkę
i owiążcie ją sznurkiem tak,by wewnątrz garnka ta ścierka tworzyła lekkie zagłębienie no i
oczywiście postawić rondel na ogień..
Z masy rybnej uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na (sicie,durszlaku
ściereczce)..pulpety przykryć pokrywką i gotować pulpety na parze przez 15 minut..

Składniki na sos

* 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18%
* 2 łyżki stołowe majonezu
* 1 czubata łyżka posiekanego kopru
* 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty
przez praske
* 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać razem :-) nic trudnego..
(jeśli ktoś chce może dodać sobie wiecej czosnku)

Jak podaję???

Pulpety podaję gorące polane chłodnym sosem..
można dodac gotowany ryż i surówkę i będzie jak danie głowne:-)
gorąco polecam...

Opinie (1)

użytkownik

witam daje 5/5 ale co do sosu to dla mnie jest najlepszy czosnkowy czyli majonez dużo czosnku i odrobinka mleka by nie był taki gesty no i czasem szczypiorek do tego....pozdrawiam [2013-01-29 17:36]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Wariacja śledziowa

Jako że święta za pasem, dziś proponuję przepis, kulinarny zresztą,…

Jak sprawić karpia

W Wigilię na wielu naszych stołach zagości karp przygotowany na różne…