Pulpety z dorsza po żydowsku


Produkty :
-800 g filetów z dorsza
-500 ml wywaru warzywnego
-włoszczyzna
-1 cebula
-70 g rodzynek
-3 jaja
-pęczek natki pietruszki
-1 czerstwa bułka
-250 ml mleka
-pół cytryny
-4 łyżki masła
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub ucieramy na grubej tarce. Bułkę moczymy w mleku. Na maśle podsmażamy najpierw cebulę, następnie większą część warzyw. Podczas smażenia warzywa cały czas mieszamy. Po ostudzeniu mielemy rybę, usmażone warzywa oraz odciśniętą bułkę. Do masy dodajemy rodzynki, jaja, sól, pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy z niej pulpety. Zagotowujemy wywar z resztą warzyw, wrzucamy do niego kolejne pulpety, tak żeby mogły swobodnie pływać w wywarze. Po kilku minutach pulpety są gotowe.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pulpety z dorsza po żydowsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł