Pulpety z ryżem i warzywami
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-18
Składniki:
50 dag mielonego mięsa drobiowego
10 dag ryżu
średnia marchewka
średnia pietruszka
mały seler
2 ząbki czosnku
opak. jasnego sosu pieczeniowego
sól
pieprz
maggi
olej do smażenia
kilka gałązek posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy ok. 10minut w osolonej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10minut. Odcedzamy.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Warzywa mieszamy z mięsem i ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Z masy formujemy pulpety i rumienimy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka.
Sos sporządzamy według przepisu na opak., mieszamy z koperkiem. Zalewamy pulpety. Dusimy ok.40 minut. Smacznego
50 dag mielonego mięsa drobiowego
10 dag ryżu
średnia marchewka
średnia pietruszka
mały seler
2 ząbki czosnku
opak. jasnego sosu pieczeniowego
sól
pieprz
maggi
olej do smażenia
kilka gałązek posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy ok. 10minut w osolonej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10minut. Odcedzamy.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Warzywa mieszamy z mięsem i ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Z masy formujemy pulpety i rumienimy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka.
Sos sporządzamy według przepisu na opak., mieszamy z koperkiem. Zalewamy pulpety. Dusimy ok.40 minut. Smacznego