Pyszna rolada rybna

/ 1 komentarzy

Witam brać wędkarską !!! Postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na pyszną roladę rybną.
Choć jest pracochłonna to jest warta uwagi.Zawszę ją robię na święta ,ale i jak mam zapał to także w tygodniu.Z góry przepraszam za brak zdjęcia- postaram się niedługo wstawić.Pyszna zarówno na ciepło jak i "na chleb".

Składniki :

- filety z ryb słonowodnych ( 1 kg)
- ryby słodkowodne ( najlepiej okoń ,leszcz)
- 0.5 kg mięsa mielonego - choć niekoniecznie!!
- 2 jaja
- papryka czerwona i zielona - po jednej sztuce
- nać pietruszki
- garść rodzynek
- bułka tarta
- zioła prowansalskie lub rozmaryn i bazylia
- sól,pieprz

Wykonanie :

Ryby słono i słodkowodne zmielić w maszynce o drobnych oczkach minimum 2 razy.Zważywszy ,że jest to rolada rybna nie jest konieczne dodanie mięsa wieprzowego (lecz podnosi walory smakowe).Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jaja,bułkę tartą,namoczone rodzynki,posiekaną nać pietruszki,w drobną kostkę pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę.Jeżeli masa będzie niezwiązana ,luźna dodajemy bułkę tartą.Dosypujemy zioła prowansalskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przekładamy na ścierkę bawełnianą (ja używam pieluch tetrowych :) ) i zawijamy jak roladę.Można dodać do środka inne składniki ale to już wedle uznania.Końce zwiniętej rolady w szmatce zawiązujemy by masa nie wypłynęła podczas gotowania. W garnku ,choć najlepiej brytfance rozpuszczamy 2 kostki rosołowe na około 1.5 litra wody.Wkładamy "zawiniątko" do garnka i na małym ogniu gotujemy około 40 minut.Pamiętajmy by po gotowaniu wyjąć i odstawić do stężenia .

Podanie :

Można podawać na ciepło z sosem chrzanowym lub beszamelem i na zimno w maladze.Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wybornie.

Życzę smacznego!!!!

 


4
Oceń
(21 głosów)

 

Pyszna rolada rybna - opinie i komentarze

stream85stream85
0
Brzmi apetycznie, trzeba kiedyś spróbować;-) (2009-08-12 09:08)

skomentuj ten artykuł