Pyszna wigilijna zupa rybna


-1,5 kg ryb słodkowodnych
-1 porcja włoszczyzny
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1 szklanka oleju
-2 szklanki białego wytrawnego wina
-1 łyżeczka kurkumy lub szczypta szafranu
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-1 liść laurowy
-5 ziaren ziela angielskiego
-5 ziaren czarnego pieprzu
-sól, pieprz
-5 dag startego parmezanu
Ryby sprawić, oczyścić, opłukać i pokroić na dzwonka. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę oraz czosnek i podsmażyć, nie rumieniąc. Dodać ryby i ducić 15 minut, mieszając drewnianą łyżką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki, zalać 2 litry wody i ugotować wywar. Do rondla z rybami wlać wino 2 litry wywaru z warzyw, dodać przyprawy korzenne, tymianek i gotować na małym ogniu 1 godzinę. Następnie zupę przecedzić, a ryby przetrzeć przez sito. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Podawać w filiżankach, z grzankami. Ser do posypania zupy dodać osobno.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Pyszna wigilijna zupa rybna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł