Zaloguj się do konta

Pyszna zupa migdałowa

-1 l mleka
-30 dag słodkich migdałów bez skórki
-5 dag migdałów gorzkich
-5 dag rodzynek
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-miód lub cukier
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać lub zmielić i dodając po łyżce zimną wodę utrzeć na masę. Zalać przegotowanym, gorącym mlekiem doprawić jasnym miodem do smaku, dodać rodzynki, wymieszać i chwilę podgrzewać razem, zagęścić zimnym mlekiem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Taką zupę można podawać z łazankami wanilii, grzankami z bułki smażonymi na maśle lub udekorowaną ziarenkiem kardamonu albo anyżku.
KLUSKI:
2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła na jednolitą masę, wymieszać z 4 łyżkami mąki i szczyptą soli oraz cukrem waniliowym, dodać pianę ubitą z białek i ugotować osobno, wkładając na wrzątek rozgrzaną w wodzie łyżką.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…