Zaloguj się do konta

Pyszne pierogi z mięsem

Składniki:
500g mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
500g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
majeranek
200g boczku surowego
200g boczku wędzonego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Do mięsa mielonego dodać podsmażoną cebulkę i czosnek, jajko, bułkę tartą oraz ok1 łyżeczki majeranku. Wszystko wyrobić na gładką masę.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i olej. Na wierzch wylać powoli 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie na tyle, że nie będzie parzyła, zagnieść ciasto i podzielić na części. Każdą po kolei rozwałkować na cienkie placki i wyciąć szklanką kółka.
Na kółka nałożyć farsz i zlepić dokładnie brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Boczek wędzony i surowy pokroić. Wrzucić na patelnię. Smażyć aż do czasu, aż z mięsa wytopi się tłuszcz, a skwarki będą przyrumienione. Pierogi podawać ze skwarkami. Smacznego

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…