Pyszne roladki śledziowe




  • konto usunięte




Roladki śledziowe

składniki:
-40 dag filetów ze śledzi norweskich,
-2 cebule pokrojone w kostkę,
-szklanka soku ze świeżych pomarańczy,
-olej do smażenia.

Marynata:
-4łyżki oliwy,
-sok z cytryny,
-4 goździki,
-3 liście laurowe,
-łyżeczka kolorowego pieprzu,
-5 ziaren jałowca,
-cukier,
-pieprz cayenne.
Sos:
-1/2 szklanki żurawiny,
-2 łyżeczki startego chrzanu,
-sok z cytryny,
-1/2 kieliszka czerwonego wina,
-sól,
-pieprz,
Dekoracja:
-liście kolorowej sałaty,
-4 marynowane gruszki,
-świeży tymianek,
-bazylia,
-melisa,
-koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania;
Składniki marynaty rozdrobnić w moździerzu, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Zalać filety marynatą i odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce. Cebulę podsmażyć na patelni i zalać sokiem z pomarańczy. Dusić ok. 30 min. Żurawinę przetrzeć przez sito, dodać chrzan, sok z cytryny, czerwone wino i przyprawy, wymieszać. Filety wyjąć z marynaty, na każdym położyć trochę cebuli i zwinąć roladki. Ułożyć je na liściach sałaty, polać sosem żurawinowo-chrzanowym, udekorować połówkami gruszek, posypać posiekanymi ziołami. Życzę smacznego!!









 


3.7
Oceń
(3 głosów)

 

Pyszne roladki śledziowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł